Om projektet
Hinrich Sachs föddes 1962 i Osnabruck och är bosatt i Hamburg. I sitt arbete arrangerar han socialt och intellektuellt utmanande situationer som inkluderar publiken eller arbetar med installationer där kommunikationen och utbytet är själva kärnpunkten.
För Moderna Museet Projekt gör han ett ”liveporträtt” av den italienska designern Anna Gili, i form av en installation där hon presenteras från olika perspektiv: konstnärens intervju med henne på CD, ett urval av de objekt som hon formgivit samt flera privata ägodelar. Installationen som finns på Citysalongen, en affärslounge på Stockholms Centralstation, under perioden 28 maj-17 juni 1999 är delvis utformad enligt hennes smak, bl a med hennes favoritfärg. Hon närvarar själv vid förhandsvisningen, torsdag 27 maj kl 19-21.
Anna Gili är en av få kvinnor i den internationella formgivningsvärlden och hon har under 1990-talet blivit känd för sina glasvaser, lampor, fåtöljen ’Tonda’ som skapades speciellt för ett italienskt TV-program samt för sitt personliga förhållningssätt till design. Hon menar att många av de föremål vi omger oss med idag saknar identitet eftersom vi ofta bara ser till deras funktion. Hon är också intresserad av föremålens symboliska betydelse, till skillnad från design sedd som yta: i sitt arbete låter hon t ex både färg och mönster fungera symboliskt. På grund av detta kan hennes stil ibland beskrivas som flamboyant.
Hinrich Sachs porträtt av Anna Gili, som har titeln ’Gäst hos Hinrich Sachs: Anna Gili, designer’, kan infogas i den omformulering av porträttet som genre som ägt rum under de senaste åren. Det gäller allt från Thomas Ruffs stora fotografier av olika personer i halvfigur och Annica Karlsson-Rixons fotografiska porträtt av vänner iscensatta efter nordiskt sekelskiftesmåleri, till Tobias Rehbergers porträtt av några konstnärskollegor i form av individuellt utformade vaser och specialkomponerade buketter eller Dominique Gonzalez-Foersters arrangerade rum. De två senare undviker liksom Hinrich Sachs den avporträtterades utseende och fokuserar istället på personens privata och offentliga berättelser. Tidigare i år gjorde ha ett liknande ”liveporträtt” av virologen Mikaela Müller-Trutwin på Kunstverein Bonn.
För att sprida information om sina projekt lånar Hinrich Sachs hellre nöjesvärldens former än konstens etablerade kanaler- han klistrar upp affischer och lägger ut flyers. Porträttets placering på Stockholms Centralstation speglar såväl konstnärens och formgivarens rörliga tillvaro som identitetens kommunikativa karaktär; det är en plats där man stannar till för att vila, titta, lyssna, tala och kanske förbereda sig en stund på väg mellan två destinationer.
Hinrich Sachs är just nu aktuell i grupputställningarna ’Failure’ på W139 i Amsterdam samt ’Talk. Show: Art and Communication in the 90s’ på Vom-der-Heydt i Wuppertal. Hinrich Sachs är i Stockholm 25-30 maj och Anna Gili 27-30 maj.