
Guidad visning för barn Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet
Skolvisningar för alla åldrar
För förskola och åk 0–6
Upptäck konsten i museet och arbeta sedan med det visuella uttrycket i Verkstan. Tillsammans med en av våra konstpedagoger ser vi på konst i museet. Inspirerade av de konstverk vi sett går vi sen till Verkstan och låter färgen flöda, vi målar, ritar eller skulpterar. Läs om våra olika temavisningar och välj ett tema som passar din klass.
Digital skolvisning
Här får klassen en rolig och spännande introduktion till Moderna Museet. Ni får möta flera av våra konstpedagoger som delar med sig av sina favoritkonstverk från samlingen i förinspelade filmer. Ni får också träffa en pedagog som kan svara på frågor och diskutera tillsammans med er. Visningarna kan visas på en gemensam skärm i klassrummet eller på individuella läsplattor eller datorer.

Tema: Möt Moderna Museets konst
Vi gör en vandring genom Moderna Museet och möter målningar och skulpturer från 1900-talets början till idag. I Verkstan får vi möjlighet att skapa egna bilder.
Tema: Parafras
I alla tider har konstnärer kopierat varandra. I denna visning får vi bekanta oss med konstnärer som kopierat och inspirerats av andra konstnärer. Vi diskuterar konstnärlig frihet och upphovsrätt kopplat till konsten. I verkstan gör vi egna parafraser på konstverk vi sett från Moderna Museets samling.
Tema: Geometri
Tillsammans undersöker vi konsten med hjälp av olika former som fyrkanter, trianglar, cirklar och rektanglar. I verkstan skapar vi egna konstverk med olika former och färger.
Tema: Demokrati - Konsten att göra sin röst hörd!
I svensk lag står det att barn har rätt att uttrycka sig i tal, skrift och i tryck i konstnärlig form. Tillsammans utforskar vi konsten och gör bildanalys. Hur vi påverkas av bildspråket? Varför är konsten viktig? I verkstan gör vi våra egna affischer med färgtryck och schabloner.
Tema: Filosofi
I en filosofivisning med verkstad filosoferar vi tillsammans med konsten. Vi fördjupar filosoferandet med eget skapande i Verkstan. Genom måleriet gestaltar vi barnens reflektioner kring temat. Metoden går enkelt att fortsätta med på förskolan eller i klassrummet för att arbeta med värdegrundsfrågor.
Välj ett av följande teman:
Filosofiska funderingar: Människan & naturen
Vad är natur? Är människan en del av naturen? Vad är klimat och hur påverkar det oss?
Filosofiska funderingar: Döden & livet
Varför lever vi? Vad är skillnaden på det levande och det döda? Vad händer efter döden?
Filosofiska funderingar: Robotar & framtiden
Vad är skillnaden mellan robotar och människor? Kan teknologin förändra oss människor? Hur skulle en bra framtid se ut?
FÖR ÅK 7–9 OCH GYMNASIET
Låt eleverna möta konsten tillsammans med en av våra kunniga och inspirerande pedagoger. Boka en av våra temavisningar, både visning och workshop eller kom på egen hand. Att se och tala om konst kan stimulera eleverna till ett medvetet betraktande. I mötet med konsten övas förmågan att formulera tankar i ord, att lyssna på andra och att våga tänka kritiskt.
Temavisningar
Vi erbjuder visningar där elevernas egna frågor och reflektioner får stort utrymme, samtidigt som de får ta del av konsten och de historiska och kulturella sammanhangen där de vuxit fram. Välj en av våra spännande temavisningar!
Workshop med visning
I Workshops för åk 7–9 och gymnasiet erbjuder vi eleverna ett fördjupat samtal om en utvald del av konstens historia. Teori och praktik förenas under ledning av en kunnig konstpedagog. Arbetet är processinriktat vilket innebär att samtalen och problemlösningarna är viktigare än slutresultatet. I en workshop ingår alltid en visning. Workshops är utformade med tanke på skolans läroplan och vi utlovar en så väl lekfull som lärorik upplevelse på Moderna Museet.
Digital skolvisning
Boka en digital visning för skolan, på tema Modernism och modernitet. Vi ser konstverk från det tidiga 1900-talet och talar om det moderna samhället och modernismens framväxt. Visningen passar årskurs 7–9 och gymnasiet och fungerar på gemensam skärm i klassrummet, eller på individuella skärmar.
Se pris & boka visning

Temavisning: Välkommen till Moderna Museet
Det här är en visning för grupper som inte har varit på Moderna Museet tidigare. Visningen tar upp några grundläggande frågor kring museet och den konst som finns här. Varför samlar ett museum på konst? Vad är modern konst? Är det skillnad på modern konst och samtida konst? Visningen kan bokas på lätt svenska.
Temavisning: Modernism & modernitet
Vi ser konstverk från det tidiga 1900-talet och talar om det moderna samhället och modernismens framväxt. Några av de olika ismerna analyseras och vi betraktar verk av exempelvis Sigrid Hjertén, Henri Matisse och Edvard Munch.
Temavisning: Samtidskonst
För er som vill veta mer om skillnaden mellan modern och samtida konst och som vill lära känna några av vår samtids främsta konstnärskap. Hur arbetar konstnärer idag? Vilka tekniker används och vilka tematiker är framträdande?

Tema: Filosofi
Filosofi och konst går hand i hand. Mötet med konsten kan provocera och väcka frågor inom oss. Men hur filosoferar man? I en filosofivisning fokuserar vi på själva filosoferandet. Med filosofin ifrågasätts, utmanas och berikas vårt sätt att tänka och relatera till hur vi lever. Metoden går enkelt att fortsätta med i klassrummet för att arbeta med värdegrundsfrågor. Inga förkunskaper krävs, bara ett öppet sinne, lite nyfikenhet och ett aktivt deltagande!
Väj ett av våra teman:
Människan & naturen
Vad är natur? Hur kan vi förhålla oss till klimatförändringarna? Vad är människans roll i naturen?
Frihet och ansvar
Vad har vi ansvar för? Är frihet och ansvar motsatser? Är frihet att få göra som man vill? Vad gör oss ofria? Filosofi – Frihet & ansvar går att boka som temavisning eller workshop.
Identitet och kropp
Vad är identitet? Hur påverkar kroppen vår identitet? Kan man ändra sin identitet? Vad spelar kroppen för roll i vårt samhälle? Filosofi – Identitet & kroppen går att boka som temavisning eller workshop.
Digital visning
För er som vill ta del av Moderna Museets fantastiska samling från klassrummet. Vi ser konstverk från det tidiga 1900-talet och talar om det moderna samhället och modernismens framväxt. Visningen fungerar på gemensam skärm i klassrummet, eller på individuella skärmar.
Workshops
För er som både vill se konst och skapa själva. I Workshops för åk 7–9 och gymnasiet erbjuder vi eleverna ett fördjupat samtal om en utvald delav konstens historia. Teori och praktik förenas under ledning av en kunnig konstpedagog. Arbetet är processinriktat vilket innebär att samtalen och problemlösningarna är viktigare än slutresultatet. I en workshop ingår alltid en visning. Workshops är utformade med tanke på skolans läroplan och vi utlovar en såväl lekfull som lärorik upplevelse.
Välj bland tre teman:
Färg och Känsla
Tänk att kunna se nyanser som duggregn, dis och ostron istället för bara gråblått! I workshopen Färg och känsla tittar vi på måleri och studerar hur olika konstnärer använder sig av färgen. I någon av våra verkstäder fortsätter sedan undersökningarna och färgen får flöda. I denna workshop övas seendet samtidigt som eleverna får grundläggande kunskaper om modernismen och praktisk erfarenhet av måleri. Workshopen tar avstamp i museets konstsamling.
Konsten och naturen
I denna workshop berör vi frågor som masskonsumtion, materialism och hållbarhet. Hur har konstnärer förhållit sig till miljöfrågor och hur ser vi på 1960-talets slit-och-släng-samhälle idag? Vi blickar framåt och funderar över dystopier och utopier. Hur vill vi att världen ska se ut om 20 år? I Verkstan skapar vi framtidsvisioner med hjälp av papper, pennor, färg och gamla tidningar. I workshopen övas både kreativitet och miljömedvetande, samtidigt som eleverna blir bekanta med några av den moderna och samtida konstens mest uppmärksammade konstnärer.
Filmiskt berättande
Hur förhåller sig fotografiet och filmen till minnet, till sanning och lögn, realism och autenticitet? Vi tittar närmare på några olika fotografier och filmer i Moderna Museets samling. Vad ryms i en fotografisk bild och vad utesluts? Efter att ha sett och samtalat om konsten får eleverna i grupper skapa scener med hjälp av rekvisita och sedan föreviga scenen i ett fotografi. Utifrån fotografiet skriver de ett manus, som också berättar vad som hänt före och vad som sker efter det fotografiska ögonblicket. I workshopen övas elevernas bildmedvetande och dessutom deras fantasi och förmåga att formulera sig i ord.
Besök museet på egen hand
Inför besöket
Om ni vill besöka museet på egen hand, utan att boka en visning, ber vi att ni hör av er till bokningen och talar om när ni vill komma. Annars uppstår lätt krockar. Kontakta: bokavisning@modernamuseet.se
Förbered ert besök med hjälp av våra lärarhandledningar som finns till utvalda utställningar.
Kolla in vilka verk som visas i samlingen just nu: Sök i samlingen
När ni är här
Anmäl klassen i kassan när ni kommer till museet, även om ni inte har bokat någon visning. Klassen får då träffa en av våra värdar som ger en kort introduktion till museet och aktuella utställningar.
Vi rekommenderar att hela klassen går tillsammans i grupp genom salarna.
Läs igenom vad som gäller under ert museibesök: Information inför besöket
Fri entré för:
Lärarledda förskole- och skolklasser med elever till och med 18 år, medföljande lärare, pedagoger, assistenter och SFI-klasser. Även daglig verksamhet/LSS med konstinriktning.
Nyhetsbrev för lärare
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för lärare så får du veta vad som händer på museet för skolan.
Video: filosofivisning med verkstad för lågstadiet
Video: skolvisning för högstadiet
Video: skolvisning för gymnasiet
Fortbildning för lärare
Varje termin bjuder vi in till inspirerande lärarkvällar. Där presenteras aktuella utställningar och den pedagogiska verksamheten på museet. Vi erbjuder även studiedagar för lärare, boka en studiedag så skräddarsyr vi den efter era behov.
Hur gjorde ni?
Dela med er av era erfarenheter från Moderna Museet och inspirera kollegor! Berätta hur ni har utformat visningar, gjort övningar på museet eller i klassrummet eller något annat som kan vara av intresse.
Maila Ylva Hillström, intendent förmedling.
Sök bidraget Skapande skola
Vill ni att eleverna kommer till museet för att se och samtala om konst och få en upplevelse de sent kommer att glömma? Eller har ni ett tema som ni vill arbeta med i både teori och praktik? Kontakta oss så formulerar vi projektet tillsammans.
Skapande skola är regeringens satsning på att integrera kulturella och konstnärliga uttryck i grundskolan. Det är bara skolans huvudman som kan söka bidraget! Läs om Skapande skola hos Kulturrådet
Publicerad 22 maj 2015 · Uppdaterad 8 februari 2023