Förköpsbiljett krävs för tillfälliga utställningar. Det är en av åtgärderna vi vidtar för att minska smittspridning av coronaviruset. Läs om vad som gäller inför ditt besök

Skolklass med guide

Skolvisning på Moderna Museet. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Besök med skolan

Det dröjer ännu ett tag innan vi kan välkomna skolklasser tillbaka till Moderna Museet. I nuläget kan vi varken ta emot förbokade grupper, eller grupper som vill komma på egen hand. I väntan på att det åter ska bli möjligt för skolan att komma till museet på Skeppsholmen, vill vi tipsa om alla digitala vägar in i konsten. Botanisera bland lärarhandledningar, Skapa-som filmer och inspelade visningar och låt er inspireras!

Nyhet! Digital skolvisning för åk 7–9 och gymnasiet

Boka en digital visning för skolan, på tema Modernism och modernitet! Vi ser konstverk från det tidiga 1900-talet och talar om det moderna samhället och modernismens framväxt. Visningen passar årskurs 7–9 och gymnasiet och fungerar på gemensam skärm i klassrummet, eller på individuella skärmar.

En digital visning innebär att ni får en Zoom-länk till ett möte med en av Moderna Museets konstpedagoger. Ni kommer att få en introduktion till museet och sedan se några kortare förinspelade filmer där pedagogen berättar om utvalda verk i Moderna Museets samling, till exempel Salvador Dalís ”Wilhelm Tells gåta”, Meret Oppenheims ”Ma Gouvernante” och Robert Rauschenbergs ”Monogram”. Mellan varje film finns tillfälle för eleverna att ställa frågor och diskutera sina intryck med pedagogen

Antingen använder ni en gemensam skärm i klassrummet, eller så kan ni använda individuella skärmar (ifall ni befinner er på olika platser). I det senare fallet skickar läraren vidare länken till eleverna. Om ni sitter tillsammans förmedlar läraren klassens frågor till konstpedagogen. Annars ställer eleverna frågorna själva från sina respektive datorer eller plattor.

Längd: ca 1 timme.
Antal: max 30 personer
Pris: 1000 kronor
Språk: svenska
Teknisk utrustning: dator, mobiltelefon eller läsplatta med internetuppkoppling

Boka en digital skolvisning

Hör av dig till bokningen på mail eller telefon. Uppge önskad dag och tid, fakturaadress och kontaktuppgifter.

08-5202 3501 (tisdag–fredag 10–12)
bokavisning@modernamuseet.se

Skapa som konstnärerna på museet

I museets YouTube-serie ”Skapa som” får ni tips på hur ni kan skapa egna konstverk inspirerade av konstnärer i Moderna Museet samling. Vi gör egna konstverk av sådant vi kanske redan har. Det finns inget som är rätt eller fel, fult eller fint när ni skapar. Men det finns en regel – det finns inga regler.

Skapa som

Skapa med inspiration av Giacometti

Med video och textinstruktioner kan ni inspireras att skapa med det som finns hemma eller i skolan. Titta, känn, gör om, och prova igen. Hitta ett sätt där handen och ögat kan utforska och skapa något tillsammans. Vi bekantar oss med material som bläckpennan, lera, gips och frystorkat kaffe och inspireras av verk av konstnären Alberto Giacometti

Skapa med inspiration av Giacometti

Lärarhandledningar

Inspirationsmaterial till utställningar: Lärarhandledningar

Vad finns i Moderna Museets samling?

Kolla in vilka verk som finns i samlingen: Sök i samlingen

Moderna Museet på YouTube

På vår YouTube-kanal finns mycket att utforska. Filmade visningar, intervjuer och inspirationsfilmer.

Moderna Museet på YouTube

Nyhetsbrev för lärare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för lärare så får du veta vad som händer på museet för skolan.

Fortbildning för lärare

Varje termin bjuder vi in till inspirerande lärarkvällar. Där presenteras aktuella utställningar och den pedagogiska verksamheten på museet. Vi erbjuder även studiedagar för lärare, boka en studiedag så skräddarsyr vi den efter era behov.

Publicerad 22 maj 2015 · Uppdaterad 12 april 2021