
Olafur Eliasson, Seu corpo da obra (Your body of work), 2011 © 2011 Olafur Eliasson. Foto: Anders Sune Berg. Installation view, Moderna Museet/ArkDes, Stockholm 2015
Såpbubblans himmelska ljus
Föreläsning: Synliga och osynliga färgfenomen i konst och arkitektur
27.11 2015
Stockholm
Tid: Fredag 27 november 2015 kl 17–18
Plats: Auditoriet, plan 2
Pris: Ingår i entrépriset. Begränsat antal platser.
Språk: På svenska
Efterhäng i Moderna Bar.
Redan under antiken finner vi det färgade ljuset i mosaikernas reflektioner. Ljuset följer med i gotikens glasfönster och färgar renässansens illuminerade fester. Elektricitetens införande innebär ett genombrott för nya ljuskällor och nya upplevelser. Under den tidiga modernismen växer en visuell kultur fram med experiment och nya undersökningar av färg och ljus. Bauhausläraren och konstnären László Moholy-Nagys studier av till exempel transparens blir en bas för ljuskonstnärerna från 1960-talet och framåt.
Föreläsningen berör perception. Helt enkelt: vad vi ser och uppfattar, vad vi inte ser och vad vi förväntar oss att se. Filosofen Ludwig Wittgenstein gör en distinktion mellan att se och att inse. För att förstå och följa fenomenen krävs en lyhörd och aktiv betraktare – förmögen att se och inse såpbubblans flyktiga existens.
Gertrud Olsson är arkitekt och tekn. dr i arkitektur vid KTH Arkitekturskolan. Hennes undervisning och forskning spänner från det praktiskt gestaltande till designteori, färg, ljus, material och arkitekturhistoria.
För närvarande forskar Gertrud Olsson om tidigosmansk kakelarkitektur i Turkiet. Den studeras utifrån teknik, material, färg, ornament, mönstertradition och bakomliggande estetik. Kopplingen till dagens nyväckta intresse för kakel i västerländsk arkitektur är en central komponent i projektet.
Kontakt: Karin Malmquist, intendent