
Jordan Wolfson, Riverboat Song, 2017 Stillbild från digital video, 7:28 min © Jordan Wolfson. Courtesy konstnären, David Zwirner och Sadie Coles HQ, London
Jordan Wolfson
Riverboat Song
1.2 2019 – 1.9 2019
Stockholm
Wolfsons senaste video ”Riverboat Song” (2017–18) är ett nytt verk i museets samling. I videoskulpturen blandas dataanimerade scener med funna klipp från Internets baksidor, slingor av popmusik och en monolog av konstnären själv. Huvudpersonens Huckleberry Finn-liknande pojkfigur är återkommande hos Wolfson, kanske ett alter ego eller en symbol för den amerikanska drömmen –lycksökande, äventyrlig, fri. Karaktärerna i hans ofta tekniskt avancerade skulpturer och animationer är både fascinerande och utmanande, inte sällan lämnar de en känsla av obehag efter sig.
Video: Jordan Wolfson om Riverboat song och sin kreativa process
Underhållning och provokation
Det som i ”Riverboat Song” kan framstå som ett underhållande flöde av nyckfullt hopställda bilder – dataanimationer, musik, delvis lånade från populär- och internetkultur – är i själva verket omsorgsfullt uppbyggda scenarier som sätter oss ur balans. Wolfsons manipulation av det synbart välbekanta prövar förtroendet mellan avsändare och mottagare.
Han beskriver själv att det är sökandet efter en specifik, verklig känsla som leder honom i arbetet med ett nytt verk. Vägen till den upplevelsen kan vara humor, dramaturgiska kortslutningar och en viss chockverkan.
Wolfson kan räknas till strömningen ”post-internet”
Wolfson är en av den unga amerikanska samtidskonstens mest omtalade konstnärer, som ibland upprört publiken med sina normbrytande verk. Bland annat väckte han debatt under Whitneybiennalen 2017 då han presenterade ”Real Violence” – ett VR-verk där betraktaren blev vittne till en iscensatt misshandel. Han kan räknas till en strömning inom bildkonsten som ibland kallas ”post-internet”, vars uttryck samtidigt kommenterar och hämtar inspiration ur ett digitalt informations- och konsumtionssamhälle.
Sina referenser hämtar Jordan Wolfson från olika håll, inte minst Hollywoods filmindustri med sina illusionistiska specialeffekter och manipulativa förmåga. Hans produktion är tidskrävande, kostsam och relativt liten och kan ses som en serie av verk som ”släpps” ett efter ett, likt filmer eller romaner.
Stuntrobotar används i Wolfsons verk
Wolfson har bland annat blivit känd för att använda animatronics – en typ av ledad robot som kan används i stunttricks, och som Wolfson programmerat med ansiktsigenkänning för att kunna interagera med publiken. Som i ”(Female Figure)” (2014) – en monstruös dansande kvinnofigur fästad vid en spegel som samtidigt förför och skrämmer. Eller ”Colored Sculpture” (2016), en marionett hängande i kedjor från traverser som i ena stunden utsätts för mekaniskt övervåld, i nästa utmanar oss med sin kusligt sökande blick.
Baserad i Los Angeles
Jordan Wolfson är född 1980 i New York och baserad i Los Angeles. Hans verk har visats på platser som Tate Modern, London; S.M.A.K., Ghent; The Broad, Los Angeles och Stedelijk Museum, Amsterdam. Han har en Bachelor of fine arts i skulptur från Rhode Island School of Design i New York. Under sin studietid tillbringade han ett år på Konstfack i Stockholm.
Curator: Lena Essling
Välkommen till vernissage och konstnärssamtal
Fredag 1 februari kl 18–20. I Biografen och Moderna Bar. På engelska. Fri entré.
Kl 18.30 Jordan Wolfson samtalar med utställningens curator, Lena Essling. Kvällen fortsätter i Moderna Bar. Vernissagen pågår kl 18–20.
Curatorvisning
Tisdag 19 februari kl 17.30, med utställningens curator Lena Essling.
Utställningen visas på plan 4

Jordan Wolfson, Riverboat Song, 2017-18 är inköpt och donerat av The American Friends of the Moderna Museet.
Tack till Panasonic och Informationsteknik.