16 mm film, foto på en person som tittar ut genom ett fönster

Maya Deren, Eftermiddagens maskor, 1943 © Tavia Ito, Maya Deren Estate

Surrealism i Moderna Museets samling

26.10 2024 – 18.1 2026

Stockholm

Samlingen

År 2024 är det hundra år sedan den franske poeten André Breton skrev det första surrealistiska manifestet. Denna utställning djupdyker därför i Moderna Museets världsberömda surrealistsamling och rörelsens inflytande i vår tid. Ikoniska målningar och skulpturer möter bland annat den sjudande sörjan i Robert Rauschenbergs ”Mud Muse” och Maya Derens drömska filmlandskap.

Surrealismen var en intellektuell, litterär och konstnärlig rörelse som ville förändra samhället och frigöra individen. I sitt första manifest från 1924 definierar André Breton surrealismen som en form av tänkande bortom det rationella, uttömt på estetiska och moraliska förpliktelser. Eftersom den aldrig var en avgränsad stil utan snarare en hållning, har den fortsatt att förgrena sig genom konsthistorien och bibehållit sin relevans.

Utställningen följer spåren från den klassiska surrealismens mest kända verk in i senare konstnärskap som rör sig kring det undermedvetna, det irrationella och en begärskultur med mörka, våldsamma sidor. Här lyfts också fram hur surrealisternas radikala experimenterande med automatism, spel och slump återaktualiseras i såväl Fluxusrörelsen och minimalism som i dagens AI-genererade ljud- och bildvärldar.

Utställningen samlar ett stort antal verk ur Moderna Museets samling och ett antal inlån samt litteratur och film. Bland konstnärerna som presenteras finns Maya Deren, Rebecca Horn, Wifredo Lam, Renée Magritte, Joan Miró, Meret Oppenheim, Robert Rauschenberg, Dorothea Tanning och Toyen.