
Anna Gili
Armchair "Tonda", Capellini, 1991/Aluminium cup "Win", Alessi, 1994
© Anna Gili Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet
MMP: Hinrich Sachs
28.4 1999 – 20.6 1999
Stockholm
Anna Gili arbetar i Milano och är en av få kvinnliga formgivare i den internationella designvärlden. Hon är inte enbart känd för sina glasvaser och fåtöljen ”Tonda” som använts i en italiensk talkshow, utan även för de uppmärksammade designutställningar som hon arrangerat och för sitt personliga förhållningssätt till formgivning. Hinrich Sachs presenterar den italienska designern från olika perspektiv; allt från en specialredigerad intervju på CD till ett urval av de föremål som hon skapat. Plus en överraskning. Biografiska aspekter, tankar kring staden, funderingar om mat samt föreställningar om framgång utvecklats också i porträttet.
Hinrich Sachs (född 1962 i Osnabrück, bosatt i Hamburg) arrangerar socialt och intellektuellt utmanande situationer som inkluderar en publik. De äger rum både i och utanför konstens institutioner. När han 1994 oväntat upptäckte en samling afrikanska föremål på Naturhistoriska museet i Venedig, bjöd han t ex in Omar Top Ndga’e, en senegalesisk gatuförsäljare, till museet för att på plats kommentera samlingen och berätta om de olika föremålen på sitt modersmål wolof.
För att sprida information om sina projekt lånar Hinrich Sachs nöjesvärldens former: han klistrar upp affischer och lägger ut flyers. Inför utställningen ”Do All Oceans Have Walls?” på Gesellschaft für Aktuelle Kunst i Bremen sommaren 1998 kunde man finna hans affischer om ”Taking risks” runt om om på stan. En bergsklättrare, en affärskvinna, en hjärtkirurg m fl deltog i en offentlig diskussion om vad risktagande betyder i dagens samhälle.
Utställningskommissarie: Maria Lind
I sitt arbete för Moderna Museet Projekt, kommer Hinrich Sachs att göra ett ”live-porträtt” av den italienska designern Anna Gili på Citysalongen Centralstationen Stockholm.
Moderna Museet Projekt
Moderna Museet projekt är en verksamhet inom ramen för Moderna Museet i Stockholm. Den sker i museets regi men förläggs oftast utanför museets väggar. Konstnärer bjuds in för att göra verk för det tillfälliga projektrummet i Prästgården intill museet på Skeppsholmen, för andra miljöer och situationer i Stockholm eller på annan ort.