Människa möter monster
Människa möter monster
Inne i Moderna Museet har något märkligt hänt. Hela huset verkar tomt så när som på några vakter. Jag hör bara ljudet av mina egna steg, sulorna mot stengolvet. Efter ett par försök lyckas jag manövrera mig förbi informationsdisken och in till samlingen. Plötsligt närmar sig en skugga, ett monster där borta vid Matisse. Jag behöver ett vapen. För här gäller det att döda.
Nej, det här är inte verklighet utan Moderna Museet som datorbaserat actionspel; Museum Meltdown. Det är ett nytt verk av Tobias Bernstrup och Palle Torsson och är baserat på 3D-spelet Halflife. Det erbjuder Moderna Museets besökare att röra sig i en virtuell version av museet. Den som har tänkt sig en fridfull rundvandring i en välkänd miljö gör dock bäst i att lämna över joysticken eller musen till någon annan. För Museum Meltdown liksom Halflife är ett överlevnadsspel. Det gäller att skjuta först innan man själv blir hackmat för de monster som glider omkring bland Picasso, Rauschenberg och Matisse. Att några konstverk stryker med i tumultet kan inte hjälpas.
Moderna Museet har byggts upp inne i en dator enligt de ”byggklossar” som spelet Halflife består av. Det kan liknas vid ett förenklat arkitekt-program och fungerar utmärkt för uppbyggnad av 3D-miljöer som denna. För att efterlikna Moderna Museets interiör som mycket som möjligt har Bernstrup och Torsson studerat museets ritningar och fotograferat väggar, golv, tak och förstås konstverken i samlingen. Ett arkitektoniskt skelett har sedan skapats i datorn och klätts med fotografierna från museet. På så vis rör spelaren sig i ett Moderna Museet som vi känner igen som arkitekten Rafael Moneos – och ändå inte.
I de virtuella utställningssalarna styr spelaren sina rörelser med datorns tangenter och hur rutinerad man är på denna sorts vandring blir oftast avgörande för ens liv. I spelet alltså. Och frågar man vakterna om vad man ska ta sig till så svarar de på grötig amerikansk accent att man bör sticka där ifrån. De är nog vänligt sinnade men inte överdrivet hjälpsamma. Det är istället vapen som spelaren ska förlita sig på. Och det finns det gott om bara man ser sig omkring, i biblioteket till exempel. Handeldvapen, kofot eller granat – det är bara att välja.
Blodet skvätter över väggar och golv när jag äntligen prickar ett monster. I nästa stund är det jag som blir dödad. Men det är bara att kliva in mitt nya liv och fortsätta kampen. För i datorspelens värld är återuppståndelse från de döda helt normalt.
Vad jag som besökare verkligen har att göra inne på det virtuella Moderna Museet alldeles ensam är mer oklart. Inte är det för att se på konst i alla fall. I originalspelet Halflife har spelaren till uppgift att se efter vad som har hänt på Black Mesa Research Facility där hemliga genetiska experiment genomförs. Där är det uppenbart att monstren är produkter av ett experiment som gått snett. På Moderna Museet vet ingen riktigt varifrån de kommer. Kanske något barn som knådat fram dem i verkstaden? Eller är det geten som lurar på mysteriet?
Hur som helst, Bernstrup och Torsson ser till att vi får oss en ordentlig skjuts av adrenalin. Och när vi sprungit oss trötta i de virtuella rummen och har fått nog av pang-pang kan vi ströva alldeles lugnt i verklighetens Moderna Museet. Men var det ändå inte något som rörde sig där borta i vid Den Döende Dandyn…