Programkvällar på Biografen Sture

Stumfilm: Theda av Georgina Starr

BIOGRAFEN STURE 28 MARS 2012 KL 18.30

Programmet innehåller introduktion, filmvisning med livemusik och frågestund med Bo Florin, Georgina Starr, Peter Schuback, Caroline Elgh och Catrin Lundqvist.

Att endast 20% av all stumfilm finns bevarad intresserade konstnären Georgiana Starr när hon påbörjade arbetet med filmen Theda. Stumfilmsstjärnan Theda Bara (1885-1955) medverkade i över 40 filmer, men idag finns endast två kvar. Georgina Starr påbörjade en process i sin studio där hon föreställde sig de försvunna filmerna. Hon byggde scenografi, rekvisita och tillverkade kostymer och filmade sig själv. Resultatet är en 37 minuter lång stumfilm som ackompanjeras av nykomponerad musik för varje nytt speltillfälle. För Bio Sture har hon bjudit in cellisten Peter Schuback, Stockholm som vid sidan av filmduken – i gammal, god stumfilmsanda – spelar levande musik till filmen. Bo Florin, lektor och stumfilmsexpert från Stockholms Universitet ger en introduktion till stumfilmen och skådespelerskan Theda Bara. Efter filmvisningen ges det tillfälle att ställa frågor till de medverkande.

Bergman i konsten

29 FEBRUARI 2012 KL 18.30
Lilla Salongen, Biografen Sture

Filmvisningar och diskussion med Hynek Pallas, Sara Jordenö, Thomas Broomé, Markus Öhrn, Marcus Lindeen och Catrin Lundqvist. OBS! Antalet biljetter är begränsat till 50 platser.

Bergman i konsten uppmärksammar att allt fler konstnärer intresserar sig för Ingmar Bergman. Både svenska och internationella konstnärer gör film och annan konst med Bergman som utgångspunkt. Vi visar delar ur Sara Jordenös Persona Project där hon bl. a. intervjuar den kvinna som bor i det hus Bergman en gång byggde för att filma interiörer till Persona. Markus Öhrns filmprojekt handlar om hur filmer visas och uppfattas av VJ:s med kändisstatus i Uganda. När Bergmans Persona visas där berättas handlingen direkt för publiken, något som skapar friktioner och intressanta ”översättningar” av Bergmans idévärld till luganda. Thomas Broomé var Bergman-stipendiat på Fårö och gjorde en ljusinstallation som blev en film inifrån Bergmans privata villa Hammars. I filmen, som vi får se i sin helhet, tar kameran med oss på en unik resa genom Bergmans hem, till musik av en annan Bergman-stipendiat Andreas Kleerup. Thomas Broomé har även använt gården som utgångspunkt för en rad nya målningar. För kvällen har vi även bjudit in filmteoretikern och kritikern Hynek Pallas som just nu arbetar med TV-programmen Bergmans Video som ska sändas i SVT hösten 2012 och dramatikern och filmaren Marcus Lindeen som arbetar på en ny pjäs med material av Bergman som regissören hade förpassat till byrålådan.

Konstnären i biorummet

15 FEBRUARI 2012 KL 18.30
Lilla Salongen, Biografen Sture

Medverkande: Axel Petersén, Tova Mozard, Stefan Constantinescu, Fia-Stina Sandlund, Andra Lasmanis, Caroline Elgh, m.fl. OBS! Antal biljetter är begränsat till 50 platser.

Konstnären i biorummet, tar sin utgångspunkt i det intresse svenska konstnärer visar filmen och biorummet. Allt fler konstnärer med examen från Sveriges konsthögskolor söker sig till filmen. De ansöker om reserach- eller produktionsstöd från SFI, producerar kortfilm och långfilm, deltar i filmfestivaler och arbetar med produktionsbolag. Under programseriens första kväll visar vi ett urval av konstnärernas filmer, men vill även öppna för en diskussion om konstnärernas roll i konstens respektive filmens världar. Vilka likheter och skillnader finns i produktion av film för biorummet respektive konstrummet? Hur skiljer sig produktionsvillkoren åt; både konstnärligt och ekonomiskt? Varför söker sig konstnärerna till filmens värld? Vad betyder det att kunna arbeta i två fält samtidigt? Eller är förhållandena inte så olika som vi tror? Medverkande konstnärer i diskussionen är Tova Mozard, Stefan Constantinescu och Axel Petersén. Vi får se hela kortfilmer eller klipp ur kommande produktioner, bland annat trailern till Fia-Stina Sandlunds kommande film She´s staging it, som har sin premiär på SVT i maj månad.

Mer om programmet