Joel Lyssarides Trio. Photo: Leo Ahmed

Vid Moderna Museets flygel

Musik

24.5 – 6.12 2024

Stockholm

I konsertserien ”Vid Moderna Museets flygel” får vi under året möta Matti Bye, Joel Lyssarides Trio, Roland Pöntinen, Sofia Jernberg och Shida Shahabi. Var och en på sitt unika sätt vid Moderna Museets Steinwayflygel.

Det finns en lång tradition på Moderna Museet av att låta konst- och musikupplevelser korsa varandra. Redan 1960 gästade John Cage och framförde ”Solo för piano” med Fontana Mix och Cartridge Music ─ en milstolpe för konstmusiken. På 1960- och 70-talen ordnades spelningar i samarbete med Fylkingen och många minns sommarkonserterna i Moderna Museets trädgård på 1980-talet.

I årets konsertserie möter vi Matti Bye, Joel Lyssarides Trio, Roland Pöntinen, Sofia Jernberg & Alexander Hawkins och Shida Shahabi. Det blir fem konserter i olika stilar, från klassiskt till elektroniskt, samtida konstmusik och jazz.

24 maj: Matti Bye

Matti Byes (f. 1966) konsert kommer att ges i museets auditorium och kombinerar film och musik. Hans drömska ljudlandskap vecklas ut i mötet mellan rörlig bild, ljud och musik. Sedan många år spelar han piano till klassiska stumfilmer, en praktik han påbörjade 1989 på Cinemateket.

Förutom sina egna album skriver Matti Bye musik till film, teater och TV, bland annat till Netflix-succén ”Young Royals”. Han har också tonsatt bildkonstnärers verk, bland andra Katarina Löfströms ”Open Source”.

Konserten på Moderna Museet baseras på hans senaste album ”Between Darkness and White Snow” (2023), och framförs på flygel tillsammans med diverse instrument, live-elektronik och tapeloopar. Norbert Lukacs är ljudassistent.

Plats: Auditoriet, plan 2

Matti Bye. Foto: My Matson/Moderna Museet

14 juni: Joel Lyssarides Trio

Joel Lyssarides (f. 1992) är en av Sveriges unga, lysande jazzmusikerstjärnor. Hans turnéplan för 2024 är fullbokad med spelningar i bland annat Los Angeles, Berlin och Köpenhamn och på Spotify har hans senaste album ”Stay Now” fått miljontals lyssningar.

Joel Lyssarides spelar piano, både solo och med Joel Lyssarides trio. Han komponerar själv eller tillsammans med Niklas Fernqvist och hans stil har beskrivit som ett eget rum mellan västerländsk konstmusik och europeisk jazztradition. Själv nämner han Esbjörn Svensson Trio som en viktig inspiration.

Till Moderna Museet kommer Joel Lyssarides med sina medmusiker Niklas Fernqvist och Rasmus Blixt på bas respektive trummor.

Plats: Auditoriet, plan 2

Joel Lyssarides Trio: Niklas Fernqivst, Rasmus Blixt and Joel Lyssarides
Joel Lyssarides Trio: Niklas Fernqivst, Rasmus Blixt och Joel Lyssarides. Foto: Nicolas Stankovic

11 oktober: Roland Pöntinen

Roland Pöntinen (f. 1963) är en klassisk pianist med stora internationella framgångar. Han debuterade som 17-åring med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och har sedan dess framträtt med betydande orkestrar över hela världen. Bland höjdpunkterna märks konserter med Los Angeles Philharmonics i Hollywood Bowl med anrika Philharmonia Orchestra, samt framträdanden på London Proms i Royal Albert Hall.

Roland Pöntinen har samarbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Leif Segerstam och Jevgenij Svetlanov för att nämna några.

Till Moderna Museets konsertserie har han valt pianokompositioner från tidigt 1900-tal, med musik av bland andra Arnold Schönberg, Alban Berg och Aleksandr Skrjabin, som han framför i utställningen ”Tysk expressionism, Brücke”.

Kombinationen av utställningens konst och musiken från samma tid ger en flerbottnad bild av den omvälvande tid då konstnärsgruppen Brücke existerade.

Plats: I utställningen ”Tysk expressionism: Brücke”, plan 4

Roland Pöntinen. Foto: Simon Larsson © Simon Larsson

1 november: Sofia Jernberg

Sofia Jernberg (f. 1983) är jazzsångerska, röstkonstnär och kompositör. Som vokalist är hon berömd för sin unika sångkapacitet och sin otraditionella stil. Hon besitter en ovanlig tonhöjdskontroll och utforskar rösten som ett instrument.

Sofia Jernbergs artisteri är mångsidigt; hon låter sin glasklara röst leda vägen genom improvisationer i jazz eller konstmusik.Hon är med som sångare i Altersea Opera, Nordiska Paviljongens allkonstverk till Venedigbiennalen 2024.

Till Moderna Museet kommer hon med pianisten Alexander Hawkins.

Plats: Auditoriet, plan 2

Sofia Jernberg och Alexander Hawkins. Foto: Niclas Weber

6 december: Shida Shahabi

Shida Shahabi (f. 1989) är pianist, ljudkreatör och tonsättare. I sin musik väver hon samman en utpräglad känslighet för melodier. Hon har hittills givit ut två album: ”Homes” 2018 och ”Living Circle” 2023. Hon turnerar internationellt och i augusti 2024 spelar hon med PJ Harvey i London.

Shida Shahabi växte upp i ett hem präglat av musik, och hon komponerade redan som barn. Som vuxen studerade hon klassisk musik, men bytte spår när hon 2009 började på Kungliga Konsthögskolan. Idag kombinerar Shida Shahabi sina båda passioner konst och ljud. Hon spelar piano både solo och tillsammans med andra, skapar ljudinstallationer och skriver musik till film, dans och teater.

Under konserten i Moderna Museet skapar Shida Shahabi ett intimt möte mellan musik och konsten i museet.

Plats: I utställningen ”Surrealism i Moderna Museets samling”

Shida Shahabi. Foto: Märta Thisner

Kalender

Joel Lyssarides Trio: Niklas Fernqivst, Rasmus Blixt and Joel Lyssarides
  • Musik

Vid Moderna Museets flygel

  • Musik

Vid Moderna Museets flygel

  • Musik

Vid Moderna Museets flygel

  • Musik

Vid Moderna Museets flygel