Målning med röda, gröna och blå färger, visar ett lantligt landskap

Karl Schmidt-Rottluff, Deichdurchbruch, 1910 Foto: Nick Ash, Brücke-Museum Berlin © Karl Schmidt-Rottluff / Bildupphovsrätt 2023

Tysk expressionism

Konstnärsgruppen Brücke och modernismens början

21.9 2024 – 9.3 2025

Stockholm

Konstnärsgruppen Brücke är Tysklands viktigaste bidrag till den internationella modernismen. Gruppen bildades 1905 i Dresden av de fyra unga arkitekturstudenterna Ernst Ludwig Kirchner, Fritz Bleyl, Erich Heckel och Karl Schmidt-Rottluff. Tillsammans utvecklade de ett färgstarkt måleri med förenklade former och stora färgfält som ger uttryck för känslor, snarare än att återge en yttre verklighet.

Konstnärsgruppen Brücke (bro) ville förnya konsten och bryta med de stränga moraliska normerna i dåtidens tyska kejsardöme. De var inspirerade av bland andra Paul Gauguin, Vincent van Gogh och Edvard Munch, och arbetade med motiv som människan och naturen. De målade porträtt och självporträtt, ägnade mycket tid åt nakenstudier samt skildrade tillvaron i ateljén där liv och konst smälte samman. Genom deras flytt till huvudstaden Berlin 1911 kom även storstadslivet i fokus.

Brücke formulerade manifest, bjöd in stödmedlemmar, organiserade egna utställningar och turnéer samt formgav kataloger och affischer. Gruppen upplöstes 1913. Men deras strategier för samarbete och marknadsföring har varit vägledande flera generationer konstnärer.

Utställningen är ett samarbete med Brücke Museum i Berlin som har den mest omfattande samlingen verk av konstnärsgruppen. I utställningen visas omkring tvåhundra verk – måleri, verk på papper, grafik och skulptur.

Mer om utställningen