Tysk expressionism
Konstnärsgruppen Brücke och modernismens början
21.9 2024 – 9.3 2025
Stockholm
Öppnar om 11 dagar
Köp biljett
Vuxen: 150 kr
Pensionär/student: 120 kr
Årskort: 375 kr
Fri entré för alla under 19 år och Klubb Moderna
Konstnärsgruppen bildades 1905 i Dresden av fyra unga upproriska arkitekturstudenter. Med sitt kollektiva sätt att leva och arbeta bröt de radikalt mot tidens stränga moraliska normer och estetiska ideal. Brückes konst markerar början på den tyska expressionismen som med tiden blir Tysklands viktigaste bidrag till den internationella modernismen.
I ”Tysk expressionism: Konstnärsgruppen Brücke och modernismens början” möts måleri, teckning, akvarell, grafik och skulptur av Brückes fyra grundare Ernst Ludwig Kirchner, Otto Bleyl, Erich Heckel och Karl Schmidt-Rottluff, samt av dem som anslöt senare: Emil Nolde, Max Pechstein och Otto Mueller.
För första gången ges nu den nordiska publiken möjlighet till ett djupare möte med konstnärsgruppen Brücke. – Iris Müller-Westermann, curator och senior intendent på Moderna Museet.
Känslor, människan och naturen
Brücke inspirerades av konstnärer som Paul Gauguin, Vincent van Gogh och Edvard Munch, och arbetade med motiv som människan och naturen.
De utvecklade ett färgstarkt måleri med förenklade former, uppbrutna perspektiv och stora färgfält som gav uttryck för känslor, snarare än att återge den yttre verkligheten.
Gruppen målade porträtt och självporträtt, ägnade mycket tid åt nakenstudier samt skildrade tillvaron i ateljén där liv och konst smälte samman. Genom deras flytt till huvudstaden Berlin 1911 kom även storstadslivet i fokus.
MANIFEST OCH NYA STRATEGIER
Redan från början använder Brücke tydliga strategier för att marknadsföra och sprida sin konst, något som inspirerar kommande generationer av konstnärer. De formulerar ett manifest, bjuder in stödmedlemmar, organiserar sina egna utställningar och turnerar dessa mellan olika städer i Tyskland. De formger också sina kataloger och affischer.
Namnet Brücke, ”bro” på tyska, har ofta tolkats som en anspelning på gruppens strävan att skapa en förbindelse mellan dåtidens och framtidens konst.
Ernst Ludwig Kirchner formulerade 1906 ett manifest för gruppen på följande sätt:
”Med en tro på utveckling, på en ny generation av skapande och njutande
människor, kallar vi samman alla unga, och vi unga som bär på framtiden vill
skaffa oss rörelsefrihet och levnadsfrihet gentemot de väletablerade äldre krafterna.
Var och en som på ett omedelbart och oförfalskat sätt återger det som driver
honom till att skapa, är en av oss.”
Curator: Iris Müller-Westermann, senior intendent Moderna Museet