fotografi av konstnären Vaginal Davis som tittar in i kameran och ser chockad ut

Vaginal Davis. Foto: Hector Martinez

Vaginal Davis

Magnificent Product

17.5 – 13.10 2024

Stockholm

Öppnar om 75 dagar

I utställningen ”Magnificent Product” möter vi den amerikanska konstnären, filmskaparen, scenartisten och författaren Vaginal Davis. I hennes banbrytande och mångskiftande konstnärskap förenas punk och glamour, queeraktivism och svart rättvisekamp, motstånd och glädje.

Vaginal Davis är inskriven i queerkonstens samtidshistoria men låter sig i själva verket inte genrebestämmas eller kategoriseras. Hon gjorde sig känd på queerpunkscenen i Los Angeles under tidigt 1980-tal men bor sedan år 2000 i Berlin. Hennes namn är en hyllning till den svarta feministen Angela Davis.

”Magnificent Product” är Vaginal Davis första stora separatutställning. På Moderna Museet visas tre stora installationer som speglar hela hennes konstnärliga vidd. Den tar sin början i konstnärens tidiga filmer och inspelningar av ikoniska punkkonserter och nattklubbsevenemang från 1990-talet. Nästa installation, med titeln ”HAG – small, contemporary, haggard”, är ett slags återskapande av hennes tidigare lägenhetsgalleri i Los Angeles, där några av hennes målningar och skulpturer nu visas.

Till sist tar ”The Wicked Pavilion” åskådaren ännu längre in i Vaginal Davis värld, till ett ”fantasibibliotek” och ett rosa ”flickrum”.