Färgglada utomhusskulpturer med titeln ”Paradiset”

Niki de Saint Phalle, Jean Tinguely, Paradiset | Le Paradis fantastique, 1966. Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet © Niki de Saint Phalle and Jean Tinguely / Bildupphovsrätt 2019

Vad betyder den konstnärliga friheten för ett samhälle?

Panelsamtal med överintendent Gitte Ørskou

10.11 2019

Stockholm

Varför är det viktigt med samtidskonst i våra offentliga rum? Konsten och kulturens frihet är en av demokratins grundpelare, samtidigt har attacker mot konst- och kulturutövare ökat de senaste åren. Välkommen till ett panelsamtal med överintendent Gitte Ørskou, Sofia de la Fuente, konstnär, Olof Lavesson, tidigare kulturpolitiker och Elena Namli, professor i teologisk etik.

Videodokumentation av samtalet

Hur ska tjänstepersoner och politiker förhålla sig till den fria konsten?

Vi har sett flera exempel runt om i landet på sistone där konsten börjar att villkoras och den så kallade armlängds avstånd-principen frångåtts. Vad betyder opartiskhet och saklighet? Vad händer om vi inte är aktsamma om att konsten alltid ska vara fri? Vi ser i Europa och världen hur konsten kidnappats av politiska intressen. Hur stöttar vi vårt lands konstnärer och kulturskapare i de här nya politiska landskapen? Dessa är några av frågorna som diskuteras under samtalet.

Medverkande

Inledning

Sara Edström ordförande för Konstnärernas riksorganisation.

Panel

Gitte Ørskou, överintendent, Moderna Museet.

Sofia de la Fuente, konstnär, Sölvesborg.

Olof Lavesson, tidigare ordförande för riksdagens kulturutskott och kulturpolitisk- samt hbtq-politisk talesperson för Nya moderaterna. Idag arbetar han i eget bolag.

Elena Namli, professor i teologisk etik vid Uppsala universitet.

Moderatorer

Zandra Thuvesson, politisk sekreterare, Konstnärernas Riksorganisation.

John Peter Nilsson, kommunikativ museistrateg, Moderna Museet.

Kontakt: John Peter Nilsson, kommunikativ museistrateg, Catrin Lundquist, intendent