
Jason Dodge
Moderna Museet Projekt, 1999
© Jason Dodge
MMP: Jason Dodge
26.8 1999 – 24.10 1999
Stockholm
Jason Dodges utsökt utförda skulpturala installationer pendlar mellan det välkända och det främmande. Han kombinerar till exempel lånade logotyper med påhittade, ungefär som en technodj blandar aproprierad musik med originalversioner. Tecknen han använder är främst hämtade ur 1900-talets designhistoria, till exempel från Karel Martens design av telefonkort och logotypen för 1964 års Swiss Expo, och de anspelar ofta på formgivningens förföriska förmåga. Detta ställs i kontrast till det slags design som återfinns i mataffärer, på biljetter och andra ställen där man inte förväntar sig formgivning. Han har även gjort sin egen design av eurons 500-sedel. Dessa kan väcka minnen från en specifik händelse eller framkalla en stämning från en särskild tidsperiod. På så sätt skapas en ny kontext för det bekanta, vilket i sin tur leder till mängder av nya betydelser där såväl det kollektiva minnet som betraktarens personlighet spelar en viktig roll.
Anders Contrave är namnet på det fiktiva företag som Jason Dodge använder som en modell för hur exotism kan fungera. I en tidigare utställning, på galleri Casey Kaplan i New York i maj 1998, var det istället upptäcktsresande som fick stå modell för exotismen. I båda fallen aktualiseras våra förväntningar på en viss kultur eller ett visst ämnesområde, hur de infrias respektive motsägs. I ”Anders Contrave, del 1 och 2” kan även Europa och det europeiska kulturarvet förstås som något exotiskt. Som så ofta i denne konstnärs verk finns det även här inslag av det absurda och av grymhet.
Jason Dodge är utbildad i skulptur vid Yale University i USA, där han också har undervisat i två år. Han är bosatt i New York. I samband med att Jason Dodge gör Moderna Museet Projekt har han ateljéstipendium på IASPIS fram till den 31 november.
Jason Dodge föreläser om sitt konstnärskap kl 14.00 lördagen den 28 augusti, i Biografen.
Utställningsansvarig: Maria Lind
Moderna Museet Projekt
Moderna Museet projekt är en verksamhet inom ramen för Moderna Museet i Stockholm. Den sker i museets regi men förläggs oftast utanför museets väggar. Konstnärer bjuds in för att göra verk för det tillfälliga projektrummet i Prästgården intill museet på Skeppsholmen, för andra miljöer och situationer i Stockholm eller på annan ort.