
Foto: Harriet Aurell
DIY Museum
Museum Museum
11.12 2015 – 22.1 2016
Stockholm
Ålder: 15–25 år
Fri entré.
Begränsat antal platser så först till kvarn gäller.
Hacking och modifikation 11 december 2015 kl 17–20
Robotar 15 januari 2016 kl 17–20
Biohacking 22 januari 2016 kl 18–19.30
22 januari 2016
Kl 18–19.30 Workshop: biohacking – Intergrationen av teknik i vår mentala och fysiska kropp. Människa+ och uppgraderingen av våra förmågor
Vi får en inblick i biologisk hacking, DNA-analys, genmanipulation, elektronik och biologi integration, cyborger, hjärnvågor, tankeläsning med eeg-headset samt 3d-printing, nanoteknologi, robotik och dess påverkan på framtidens teknik.
Workshopsledare:
Niclas Ekholm, Maker, Mobila makerspacet IKT-Labbet, Tom Tits, Stockholm Makerspace Jens Evaldsson: Konstnär och maker
Kl 19–19.30 Maker Parade
Samling i Moderna Museets entré, plan 4
Alla Makers är inbjudna att ta med var sitt maker- eller hobbyobjekt för en demonstrativ parad genom Moderna Museets samling.
Kl 19.30–23 Moderna Bar
Makers och föremål, improviserade spelningar på analoga syntar. Projektion av Thor Bufalà
DJ: Adrian Sandström (Svensk Bas)
Live: Jean Fatal (Dödens lammungar & Sceptical Chymists). Noise, pizzasynt, ekoimprovisation.
DIY Museum
Under 2000-talet har en mängd makerspaces öppnat runtom i världen. Begreppet makerspace kommer från amerikanska Do It Yourself-kulturen, som hyllar delandet av resurser och göra saker själv istället för att passivt konsumera. På ett makerspace möts makers för att tillsammans skapa och dela sina uppfinningar.
Liksom i makervärlden finns i Eliassons konstnärskap en stark idé om deltagande, agens och hacking i bemärkelsen att befintliga föremål kan få en helt annan användning än vad som var den ursprungliga avsikten. Ett exempel på det är verket Ventilator i Olafur Eliasson: Verklighetsmaskiner, där en fläkt gjorts om till en mobil skulptur.
En maker skapar sin egen kunskap och formar aktivt sin psykiska och fysiska verklighet. Makervärldens sociala och intersektionella dimensioner kan vända på maktrelation och ge självförtroende. Vetenskap, teknik, konst och hantverk möts i en inkluderande smältdegel där platt hierarki, ny teknik, open source, gemensamt ägande och deltagande entusiasm är de viktigaste ingredienserna. I Jens Evaldssons projekt för Museum Museum ställer han frågor om institution, åskådare, konstverk, konstnär, subjekt och objekt samt relationerna dem emellan.
DIY Museum är ett samarbete med de ideella föreningarna Makertjej, Stockholmsskolan och Makerspace Stockholm och Botkyrka.
Om Museum Museum
Museum Museum är ett utvecklingsprojekt för konst och lärande, en plattform för kreativitet. I Museum Museum blandas gymnasielever med unga som precis lämnat skolan för att söka ett självständigt liv och en yrkesidentitet. Då kan ett möte med konst bli avgörande på olika sätt.
DIY Museum är en del av Museum Museum.