Alla kungens hästar: Lettrismen idag?

Ett seminarium om lettriströrelsens historia och aktualitet

24.5 2011 – 25.5 2011

Stockholm

Vad är lettrismen? Hur skriver man dess historia och vilken är dess betydelse idag? Alla kungens hästar: Lettrismen idag? bjuder in fyra konstnärer, konsthistoriker och filmvetare för att introducera denna rörelse för en svensk publik och diskutera dess aktualitet.

Lettrismen grundades 1946 av den rumänske poeten och konstnären Isidore Isou (1925-2007). Lettrismrörelsen var ett av den europeiska efterkrigskonstens tidigaste och mest inflytelserika avantgarden, och bland dess medlemmar fanns Guy Debord, som senare tog avstånd från rörelsen för att skapa den Situationistiska Internationalen. Men lettrismen har fortsatt att existera i den franska konstvärldens periferi och ett antal poeter, konstnärer och filmare skapar än idag nya verk med utgångspunkt i de begrepp och teorier som introducerades av Isou.

Medverkande

Frédéric Acquaviva: konstnär, musiker, curator och samlare, specialiserad på lettriströrelsen. Var bland annat en av curatorerna bakom den stora Gil Wolman-utställningen på MACBA i Barcelona och Fundação Serralves i Porto 2010 och 2011.
Nicole Brenez: filmhistoriker, kritiker och curator, specialist på fransk experimentfilm. Publicerade 2001 den stora antologin Jeune, dure et pure! Une histoire du cinéma d’avant-garde et expérimental en France, tillsammans med Christian Lebrat.
Anne-Catherine Caron: konstnär och en av de få aktiva lettristerna idag. Även verksam som curator.
Michel Giroud: konsthistoriker och publicist, specialiserad på franskt efterkrigsavantgarde. Publicerade 2008 boken Paris, laboratoire des avant-gardes, om lettristerna och deras historiska sammanhang.

Seminariet organiseras av Jonas (J) Magnusson och Kim West, med stöd från Allianz Kulturstiftung.

Ansvarig intendent på Moderna Museet: Camilla Carlberg