Cindy Sherman, Untitled #93, 1981 © Cindy Sherman. Courtesy of the artist and Metro Pictures, New York

Cindy Sherman x tre

5.11 2013 – 19.11 2013

Stockholm

Cindy Sherman är en av vår tids mest betydelsefulla konstnärer. Sedan 1980-talet har hennes bilder prövat idéer om identitet. I anslutning till utställningen Cindy Sherman – Untitled Horrors erbjuder Moderna Museet i samarbete med ABF en serie föreläsningar och samtal.

Utställningen på Moderna Museet Cindy Sherman – Untitled Horrors presenterar de tidiga serierna, societetsporträtten och de muralbilder hon gör idag. Hennes verk är centrala i den samtida konsthistorien men har, genom sin strävan att nå bortom det rationella medvetna jaget, beröringspunkter med surrealismen.

Från Andy Warhol till Cindy Sherman

STOCKHOLM 5 NOVEMBER 2013 KL 18.30

Lena Essling, intendent, Moderna Museet och curator för utställningen, föreläser.

Andy Warhol och Cindy Sherman är två konstnärer ur olika generationer. Båda verksamma i USA blir Warhol en ikon inom 1960-talets popkonst, medan Sherman är en av de främsta företrädarna för 1980-talets postmodernism. Båda fascineras de av filmen och arbetar med konst som suddar ut gränsen mellan fin- och masskultur.

Deras motiv tycks sakna hierarkier och präglas av det slags distans som kännetecknar massmedias bilder. Kändisar, bilolyckor, tvättmedelspaket filtreras till bild hos Warhol, medan Sherman prövar frågor om identitet och avgrunden mot det omänskliga i sina glänsande fotografier. Väl förtrogna med den kommersiella bildens koder har båda rört sig in på angränsande fält och tagit uppdrag inom reklam och mode. Föreläsningen drar trådar mellan de båda konstnärerna och tittar på likheter och avgörande skillnader.

Jagets teatrar

STOCKHOLM 12 NOVEMBER 2013 KL 18.30

Daniel Birnbaum, överintendent vid Moderna Museet och curator för utställningen, föreläser.

Cindy Sherman har under decennier fört ett visuellt resonemang kring hur kvinnlig identitet skapas. Fastän hon nästan alltid fotograferar sig själv är det snarast en fiktiv kvinna vi möter i bilderna. Vi ser en kavalkad av stereotypa, föreskrivna roller som kvinnor kan träda in i; sexig vamp, rivig yrkeskvinna, präktig husmor. Identiteten bärs som en mask i det som psykoanalytikern Joan Rivière redan på 1920-talet beskrev som den ”kvinnliga maskeraden”. Denna mask är omöjlig att skilja från något äkta, ursprungligt kvinnligt. Föreläsningen visar på hur Cindy Shermans verk tycks samspela med de postmoderna teorier som undersöker hur en identitet skapas och hur våra ”jag” snarast tycks uppstå som produkter av olika slags text- och bildspråk.

Ensam och pervers – vad hände sen?

STOCKHOLM 19 NOVEMBER 2013 KL 18.30
Samtal mellan Sara Arrhenius, chef Bonniers konsthall och Cecilia Sjöholm, professor vid Institutionen för kultur och lärande, Södertörns högskola. Ett samtal som med utgångspunkt i den gemensamma boken Ensam och pervers från 1995 berör och ger olika perspektiv på Cindy Sherman.

Samtalsledare: Ulrika Kärnborg, författare, dramatiker och samhällsdebattör.