Förköpsbiljett krävs till utställningen Giacometti, gäller även barn och övriga med fri entré

Durational Rope Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Durational Rope

Performance med konstnärsduon QUARTO

26.4 2014

Stockholm

Ett performativt utforskande verk där konstnärsduon QUARTO under flera timmar, med hjälp av ett en kilometer långt rep, utmanar föreställningen om vad en kropp förmår. QUARTO är en svensk/brasiliansk duo formad 2003 av Leandro Zappala och Anna Mesquita.

26 april 2014
Kl 13–18
Ingår i ordinarie entrépris.
Plats: I utställningen Christodoulos Panayiotou: Dagar och sekler

Curator: Karin Malmquist

Q U A R T O

Vad är egentligen ett föremål, ett objekt? Hur samspelar det med en kropp, ett subjekt? Ett rep, till exempel, är en sak om vi använder det för att binda eller knyta ihop någonting men något helt annat om vi brukar det som piska. Föremålet i sig finns alltså inte, utan snarare som ett användningssätt. I en fem timmar lång performance hanterar QUARTO ett 1000 m långt rep, där intensitet mellan kropp och rep uppstår genom oavbruten rörelse. Den fysiska ansträngningen, på gränsen till det outhärdliga, skalar successivt bort våra föreställningar om kropp och föremål, egot och dramat.

Under namnet QUARTO samarbetar konstnärsduon Anna Mesquita och Leandro Zappala sedan 2003 med interdisciplinär konst. De bor och arbetar i glappet mellan två olika kulturer; den brasilianska och den svenska. Deras performanceverk är öppna och oavslutade. Mötet med publiken är viktigt, där uppstår genklanger som leder till nya skeenden. Sedan 2006 har QUARTO skapat två trilogier. Varje stycke fungerar självständigt men hänger också samman. Performanceverket Beauty of Accident är sista delen av trilogin BEAUTY som nu vidareutvecklas i två nya stycken: Durational Rope och Rope Installation.

QUARTOs hemsida

Credits: Artistic direction, choreography, concept & performance: Leandro Zappala
Choreography, concept & performance: Anna Mesquita