Andres Veiel, Beuys (stillbild från film), 2017 © Andres Veiel

Filmklubben: Joseph Beuys

Film & Samtal

20.11 2021

Stockholm

I år skulle konstnären Joseph Beuys ha fyllt 100 år. Se den prisbelönta dokumentären ”Beuys” (2017) följt av ett samtal om Beuys konstnärliga arv med studenter och lärare från Kungliga Konsthögskolan, tillsammans med konsthistorikern Magdalena Holdar.

Välkommen till filmvisning och efterföljande samtal om den inflytelserika, kontroversiella och visionära konstnären Joseph Beuys (1921-1986). Filmklubben inleds med en visning av Andres Veiels dokumentärfilm ”Beuys” från 2017, ett gripande porträtt av människan bakom den hyllade konstnären, hans konst och idévärld. Därefter följer ett samtal med konsthistorikern Magdalena Holdar tillsammans med studenter och lärare från Kungliga Konsthögskolan. Delta i diskussioner om filmen, arvet och Joseph Beuys betydelse i vår samtid.

Joseph Beuys använde sig av skulptur, installation, upphittade föremål, performance och konstteori i syfte att utvidga, och inte minst utmana, definitionen av konst. Han drev också idén om konstnären som en viktig person i ett politiskt medskapande av samhället. Beuys finns representerad i Moderna Museet samling och 2021 markerar året som han skulle fyllt 100 år, något som uppmärksammas av museer och konstinstitutioner världen över.

Hur kan vi inspireras av Joseph Beuys metoder och samtidigt kritiskt ompröva dem? Hur använder vi tillfällen som årsdagar och konstnärsdokumentärer för att tänka igenom konstens och konstnärernas roll i en nära framtid?

OM DOKUMENTÄREN

Joseph Beuys framstår idag, mer än 35 år efter sin död, fortfarande som en visionär. I sin konst synliggjorde han för sin omvärld varför handeln med pengar skulle underminera demokratin. När han förklarar bilder för en död hare, frågar han med ett flin: “Vill du ha en revolution utan skratt”?

I dokumentären ”Beuys” har regissören Andres Veiel samlat många, tidigare aldrig visade filmklipp och ljudkällor. Arkivmaterialet är rikt och bildar ett nära porträtt av människan Joseph Beuys, hans konst och idévärld.

2017 var ”Beuys” uttagen för tävlan vid den 67:e upplagan av Berlins filmfestival. Filmen har även tilldelats flera priser, bland annat det tyska filmpriset Lola för Bästa dokumentär 2018.

OM REGISSÖREN

Andres Veiel är född i Stuttgart 1959 och har studerat psykologi i Berlin. Mellan 1985-1989 deltog han på seminarier i regi och dramaturgi på konstnärshuset Bethanien i Berlin. Sedan dess har han skrivit film- och teatermanus, och gett föreläsningar vid Freie Universität Berlin.

OM MAGDALENA HOLDAR

Magdalena Holdar är lektor i konstvetenskap vid Stockholms universitet. Hon forskar om performance, intermedia och konstnärsnätverk under 1960- och 70-talen.

Nästa år utkommer hennes bok ”Chance Collaborations: Fluxus and the Agency of Friends, Strangers, and Things” (2022), som handlar om konstnärers strategier för transnationellt samarbete.

Bli medlem i Filmklubben!

Medlemskapet är gratis. Som medlem får du biljetter till reducerade priser och nyhetsbrev inför varje filmvisning.
Du får också vara med i Facebookgruppen Filmklubben Moderna Museet. Där kan du ta del av extramaterial kring våra filmvisningar och föreslå kommande filmklubbskvällar. Få och ge tips om filmer och filmvisningar. Ställa frågor och diskutera film!

Bli medlem genom att skicka ett mail till filmklubben@modernamuseet.se med för- och efternamn samt mailadress. Du behöver inte vara medlem för att delta i Filmklubbens visningar.

Hantering av personuppgifter

För att bli medlem i Filmklubben behöver vi hantera dina personuppgifter (namn och e-postadress). Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter: Moderna Museets integritetspolicy