Film: Maskinen
27.9 2013
Stockholm
Maskinen
Premiärvisning i Biografen 27 september 2013 kl 17 och kl 18.30
Begränsat antal platser, anmälan krävs. Fri entré.
Maskinen visas i Minibion 27 september–27 oktober 2013
Johan Jönson skrev för några år sedan den uppmärksammade boken Efter arbetsschema, en 800 sidor lång poetisk självbekännelse, dagbok och samtidsbetraktelse. Sedan dess har han skrivit ytterligare två diktverk på runt 1000 sidor vardera.
Johan Jönson var part i förra årets klasshatsdebatt och har kallats en av Sveriges viktigaste arbetarpoeter. Han skriver lika utlämnande om sig själv som om de människor han möter. Han värjer sig inte för våld och självhat och de obehagliga tankeimpulser som passerar i hans hjärna. Ibland skriver han med en skruvad och brutal humor.
Hans samtidskildring rör sig i en undangömd offentlighet där också filmen går in. Johan Jönsons värld består av vårdhem för äldre och funktionshindrade, jourrum, fabriker, callcenters, restauranger, arbetsförmedlingar men också författarjagets skrivarlya “bunkern”. Johan Jönson har själv under många år arbetat inom industrin och vården, ofta med nattpass. På ett unikt sätt fångar han denna tidlösa svenska verklighet. Jönsons skildring av arbetets villkor är skoningslös, men rymmer också ömhet.
Diktarens ”jag” beskriver underläget han befinner sig i. Ångesten och tillkortakommandena. Bristen på pengar. Han kämpar mot sin egen kropp, sin fetma, sin smärta och ilskan mot de orättvisor han ser. Hans barn undrar om de är fattiga…
Maskinen
Regi och manus: Erik Pauser
Foto: Lars Tunbjörk
Texter: Johan Jönson
Musik: Jean-Louis Huhta
Klippning: Fredrik Alneng
Producenter: Erik Pauser och Dylan Williams
Maskinen är producerad av AMP film i samproduktion med SVT K-Special och med stöd av Svenska Filminstitutet. Filmen är 58 minuter.
Om författaren Johan Jönson
Han har bland annat vunnit Aftonbladets litteraturpris2008 och var nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2009. 2010 kom hans bok Livsdikt som fick stor uppmärksamhet och nominerades till Augustpriset. I januari 2012 publicerades han sin senaste bok den 1200 sidor långa med.bort.in.
Om fotografen Lars Tunbjörk
Tunbjörks fotobok och utställning Landet utom sig från 1993 gjorde hans humoristiska och surrealistiska bilder av det svenska samhället kända för en bredare publik. Tunbjörk utforskar i sina projekt vår tids verklighet som den gestaltat sig i arbetslivet och på fritiden, i det offentliga rummet och i hemmet. Idag är han en flitig medarbetare i ledande tidskrifter världen över, med New York Times Magazine som en av hans huvudsakliga kommunikationskanaler. Lars Tunbjörk är medlem i bildagenturen VU i Paris och representeras av Galleri Nordenhake i Berlin.
Om regissören Erik Pauser
Regissör, producent och konstnär.
Han producerade den uppmärksammade dokumentären Smittad 2012. Hans senaste långfilm The Face of the Enemy, hade premiär på IDFA 2009 och visades på bio samt i en installationsversion på bland annat Norrköpings Konstmuseum. Han har vunnit ett flertal priser bl.a. vid Nordic Panorama, San Francisco International Film festival och FICA i Brazil.
Ansvarig intendent: Catrin Lundqvist, Moderna Museet