Jens Assur, Killing the Chickens to Scare the Monkeys, 2011 (25 min) © Jens Assur

Killing the Chickens to Scare the Monkeys

Filmvisning och samtal om yttrandefrihet och teknologi

8.12 2011

Stockholm

Välkommen till en snabbkurs i digitalt självförsvar och ett samtal om katt och råtta-leken mellan myndigheter och förespråkare för det fria ordet.  Det blir en kväll om den digitala teknikens möjligheter och faror.

Vi tar avstamp i Jens Assurs senaste film ”Killing the Chickens to Scare the Monkeys”, (25 min) en stark berättelse som anspelar på ett kinesiskt talesätt om hur enskilda individer dödas för att skrämma andra till tystnad.

Efter filmen följer ett samtal mellan Jens Assur och Brittis Edman, ansvarig för Sydostasien på Civil Rights Defenders. De talar om bildens och filmens roll i människorättsarbete och om trenden med ökade restriktioner på nätet som en reaktion på den öppenhet som nätet kan erbjuda. Sist i programmet talar Anders Sundman om vad som händer när ny teknologi används för oetiska ändamål och hur oppositionella kan undgå upptäckt genom att överlista regimers bruk av ny teknologi.

Vi avslutar med en snabbkurs i digitalt självförsvar för aktivister, journalister och vanliga medborgare. Lär dig surfa anonymt med Tor, chatta krypterat och ducka för faror på nätet.

Om ”Killing the Chickens to Scare the Monkeys”

Jens Assurs andra kortfilm är en unik berättelse som utspelar sig i Folkrepubliken Kina. Filmen består av nio scener som rullas upp i gråzonen mellan svart och vitt, där nationell politik och strategi får oförutsedda konsekvenser för en ung lärarinnas liv. Filmens titel anspelar på den kinesiska centralregeringens tidigare policy att låta avrätta oliktänkande för att tukta oppositionella tendenser.

Filmen premiärvisades på årets filmfestival i Cannes, i den prestigefyllda sektionen Quinzaine des Réalisateurs. I september vann den första pris på Nordisk Panorama i Århus. Filmen är även utvald att tävla på bland annat Sundance filmfestival och Rotterdams filmfestival under nästa år. Civil Rights Defenders stödjer filmen genom ett informationsbidrag från Sida. Vårt samarbete med Jens Assur handlar om att, med filmen som verktyg, föra en diskussion om mänskliga rättigheter, rättssäkerhet, yttrandefrihet och inte minst rätten till en rättvis rättegång

Medverkande

Jens Assur är en internationellt känd fotograf och filmare och en av Sveriges ledande samtidsskildrare. Jens debutfilm ”Den sista hunden i Rwanda” vann flertalet utmärkelser på festivaler runt om i världen.

Anders Sundman är en hacker från Stockholms hackerspace Sparvnästet. Han arbetar som programmerare, bidrar till flera open source-projekt och är en stark förespråkare för individuell frihet och rätt till anonymitet. Anders är huvudutvecklare för www.haven-project.org

Brittis Edman har dokumenterat och analyserat människorättssituationen i Sydostasien sedan mitten av 1990-talet. 2010 började hon arbeta för Civil Rights Defenders och innan dess arbetade hon bland annat som Sydostasienutredare på Amnesty International i fem år.

Kvällen modereras av Karin Malmquist, Moderna Museet, och Natasha Jevtic Esbjörnson, Civil Rights Defenders.

Kontakt: Karin Malmquist, intendent