Leende person står framför bord med färgtuber. Filmkamera syns i förgrunden.

Måla med vår konstpedagog Pernilla Stalfelt! Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Digital skaparverkstad

Online

Stockholm

Tillsammans med museets konstpedagoger skapar vi som konstnärerna i Moderna Museet samling. Vi tittar på några av museets mest älskade verk och testar olika typer av konstformer: måleri, skulptur och fotografi. Se livesändningen och chatta med pedagogen och de andra som tittar eller se i efterhand här på webbplatsen eller på Moderna Museets YouTube-kanal.

Måla porträtt vid staffli

Du behöver: papper, tejp, flytande färg (vi använder tempera), penslar och vatten.

Tillsammans med Moderna Museets konstpedagog Pernilla Stalfelt utforskar vi hur vi kan måla vid staffli utomhus. Vi inspireras av porträtt och tittar närmre på verk som finns på museet. Under sändningen kan du chatta med Pernilla och de andra som tittar.

Det är härligt att måla utomhus. Du behöver ingen ateljé. Med staffli kan man få till speciella effekter i målningen. Du kan måla ett porträtt av din förälder eller kanske en kompis. Det kan också vara roligt att måla ett självporträtt utifrån minnet. Kanske vill du använda ett fotografi och måla en person utifrån det du ser? Självklart får du måla precis vad du vill. Det viktigaste är att ha roligt med färgerna och kanske göra många målningar.

(Detta är en inspelad livesändning. Livesändningen ägde rum 28 juni 2021 på Moderna Museet Facebook-kanal.)

Självporträtt

Du behöver: blyertspenna, suddgummi, ritpapper, pastellkritor eller andra färgpennor, en spegel.

Måla självporträtt med inspiration av Sigrid Hjertén och Ragnar Sandberg. Deras målningar är nästan som selfies fast de är gjorda för länge sedan. Båda målade ljusa härliga bilder och de använde färg väldigt fritt.

Tillsammans studerar vi våra egna ansikten och leker med färger. Vilken form har hakan? Hur stor är pannan i förhållande till hakan? Är halsen bredare än pannan? Innan vi sätter igång kan du tänka på hur du vill vara klädd på porträttet. Färgen på kläderna påverkar hur målningen blir. Du kan också hitta på en fantasifärg och sätta på kläderna. Om du gillar gult så kan du måla kläderna gula. Kanske vill du ha en röd halsduk på porträttet eller ett par fina örhängen, ett halsband, en mössa eller en hatt.

(Detta är en inspelad livesändning. Livesändningen ägde rum 3 mars 2021 på Moderna Museet Facebook-kanal.)

Självporträtt i ljusa färger
Sigrid Hjertén, Självporträtt © Sigrid Hjertén

Utanför ditt fönster

Du behöver: penslar, papper, vattenfärger, ett underlägg och en burk med vatten.

Vi tittar ut genom fönstret och målar vår utsikt inspirerade av Sigrid Hjertén. Hjertén hade sin ateljé vid Slussen i Stockholm. Från sitt fönster såg hon hus, båtar, människor och annat som hon målade av i alla möjliga färger.

Tillsammans tittar vi ut genom våra fönster och målar det vi ser. Kanske ett träd, en gata eller en lyktstolpe. Vilken färg har himlen? Ser du några människor? Med färger beskriver vi hur vi känner.

(Detta är en inspelad livesändning. Livesändningen ägde rum 4 mars 2021 på Moderna Museet Facebook-kanal.)

Utsikt över Slussen, 1919
Sigrid Hjertén, Utsikt över Slussen, 1919 © Sigrid Hjertén

HUR SER JAG SKAPARVERKSTAD?

Du ser Skaparverkstad på Moderna Museets Facebook-sida.

Ställ gärna dina frågor under sändningen. Det gör du genom att skriva din fråga i kommentarsfälten som visas. Du behöver ha ett Facebook-konto för att titta via Facebook.

Så här hittar du Skaparverkstad på Facebook

Skaparverkstad startar ett par minuter innan avsatt tid. På Facebook hittar du den i evenemanget och under ”inlägg” eller ”posts” på Moderna Museets Facebook-sida.

Om det inte finns någon sändning där betyder det att den inte börjat ännu.

Vill du se fler Skaparverkstäder?

På Moderna Museets Youtube-kanal kan du se tidigare Skaparverkstäder.

Du hittar dem här: Moderna Museet Youtube.