Leende person står framför bord med färgtuber. Filmkamera syns i förgrunden.

Måla med vår konstpedagog Pernilla Stalfelt! Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Digital skaparverkstad

Online

Stockholm

Tillsammans med museets konstpedagoger skapar vi som konstnärerna i Moderna Museet samling. Vi tittar på några av museets mest älskade verk och testar olika typer av måleri och skulptur. Se livesändningen och chatta med pedagogen och de andra som tittar eller se i efterhand här på webbplatsen eller på Moderna Museets YouTube-kanal.

Måla porträtt vid staffli

Du behöver: papper, tejp, flytande färg (vi använder tempera), penslar och vatten.

Tillsammans med Moderna Museets konstpedagog Pernilla Stalfelt utforskar vi hur vi kan måla vid staffli utomhus. Vi inspireras av porträtt och tittar närmre på verk som finns på museet. Under sändningen kan du chatta med Pernilla och de andra som tittar.

Det är härligt att måla utomhus. Du behöver ingen ateljé. Med staffli kan man få till speciella effekter i målningen. Du kan måla ett porträtt av din förälder eller kanske en kompis. Det kan också vara roligt att måla ett självporträtt utifrån minnet. Kanske vill du använda ett fotografi och måla en person utifrån det du ser? Självklart får du måla precis vad du vill. Det viktigaste är att ha roligt med färgerna och kanske göra många målningar.

(Detta är en inspelad livesändning. Livesändningen ägde rum 28 juni 2021 på Moderna Museet Facebook-kanal.)

Självporträtt

Du behöver: blyertspenna, suddgummi, ritpapper, pastellkritor eller andra färgpennor, en spegel.

Måla självporträtt med inspiration av Sigrid Hjertén och Ragnar Sandberg. Deras målningar är nästan som selfies fast de är gjorda för länge sedan. Båda målade ljusa härliga bilder och de använde färg väldigt fritt.

Tillsammans studerar vi våra egna ansikten och leker med färger. Vilken form har hakan? Hur stor är pannan i förhållande till hakan? Är halsen bredare än pannan? Innan vi sätter igång kan du tänka på hur du vill vara klädd på porträttet. Färgen på kläderna påverkar hur målningen blir. Du kan också hitta på en fantasifärg och sätta på kläderna. Om du gillar gult så kan du måla kläderna gula. Kanske vill du ha en röd halsduk på porträttet eller ett par fina örhängen, ett halsband, en mössa eller en hatt.

(Detta är en inspelad livesändning. Livesändningen ägde rum 3 mars 2021 på Moderna Museet Facebook-kanal.)

Självporträtt i ljusa färger
Sigrid Hjertén, Självporträtt © Sigrid Hjertén

Utanför ditt fönster

Du behöver: penslar, papper, vattenfärger, ett underlägg och en burk med vatten.

Vi tittar ut genom fönstret och målar vår utsikt inspirerade av Sigrid Hjertén. Hjertén hade sin ateljé vid Slussen i Stockholm. Från sitt fönster såg hon hus, båtar, människor och annat som hon målade av i alla möjliga färger.

Tillsammans tittar vi ut genom våra fönster och målar det vi ser. Kanske ett träd, en gata eller en lyktstolpe. Vilken färg har himlen? Ser du några människor? Med färger beskriver vi hur vi känner.

(Detta är en inspelad livesändning. Livesändningen ägde rum 4 mars 2021 på Moderna Museet Facebook-kanal.)

Utsikt över Slussen, 1919
Sigrid Hjertén, Utsikt över Slussen, 1919 © Sigrid Hjertén

Favoritdjur

Du behöver: papper, penna, suddgummi, mobilkamera, färgpennor eller vattenfärg.

Måla dig själv tillsammans med ditt favoritdjur inspirerad av Marc Chagall. Chagall växte upp där det fanns mycket människor och djur på gatorna. Han målade av en farbror med en get. Det ser ut som att de tycker om varandra och båda har skägg.

Tillsammans målar vi oss själva med våra favoritdjur. Det kan vara ett husdjur, gosedjur eller ett fantasidjur. Det kan vara svårt att få ett djur att vara stilla så att man kan rita av det – istället kan du be någon fotografera av dig tillsammans med djuret. Du kanske redan har ett foto på dig och ett djur? Du kan också måla helt från fantasin. Du vet ju ungefär hur du ser ut och hur ditt djur ser ut.

(Detta är en inspelad livesändning. Livesändningen ägde rum 5 mars 2021 på Moderna Museet Facebook-kanal.)

Marc Chagall, Gubben och geten, 1930 © Marc Chagall

Alberto Giacometti – lera och ståltråd

Du behöver: lera, ståltråd, häftpistol, tång och en träbit eller en bit tjock kartong.

Gör din egen skulptur med lera och ståltråd med inspiration från Alberto Giacometti. Hans skulptur ”Det osynliga föremålet” är gjord av gips och är ungefär 1,5 meter hög. Figuren har en intensiv blick och tittar ut i tomma intet.  Munnen är öppen. Det ena ögat har ett hjul som pupill och det andra är mer som en blomma.

Men det är nog händerna som Alberto vill att vi ska titta mest på. De är fint gjorda och verkar hålla något försiktigt. Vad är det figuren håller i? Det verkar inte vara något tungt. Det skulle kunna vara runt. Är det en annan människa, ett osynligt barn? Eller kanske en känsla. Kan man hålla i en känsla?

(Detta är en inspelad livesändning. Livesändningen ägde rum 7 april 2021 på Moderna Museet Facebook-kanal.)

Skulptur av Alberto Giacometti.
Alberto Giacometti, L’Objet invisible (Det osynliga föremålet), 1934–35. Collection Fondation Giacometti, Paris © Estate of Alberto Giacometti / Bildupphovsrätt 2021

Lygia Clark – pappersskulptur

Du behöver: tejp, akrylfärg, penslar, vatten i en skål, returkartonger och urdiskade mjölkpaket.

Gör din egen skulptur med inspiration från Lygia Clarks pappersskulptur ”Matchbox”. Lygia ville att den som tittar på verket även skulle interagera med hennes konst. Hon var intresserad av hur insidan och utsidan av en människa eller ett föremål samspelar. Hur kan konst påverka insidan av en människa? Vad är ens utsida och insida? Det kanske är samma sak.

Verket ”Matchbox” är uppbyggd av tändsticksaskar som sammanfogats och målats röda. Skulpturen är ganska liten, som en grapefrukt ungefär. Några av askarna är öppna andra är stängda. Som små rum eller kamrar. I ett människohjärta finns det också kamrar som öppnas och stängs och pumpar blodet runt i vår kropp. Hjärtat är ett livsnödvändigt organ i kroppen och det rymmer också våra starkaste känslor. Kanske handlar den här skulpturen om kroppen?

(Detta är en inspelad livesändning. Livesändningen ägde rum 8 april 2021 på Moderna Museet Facebook-kanal.)

Röd skulptur gjord av tändsticksaskar
Lygia Clark , Estruturas de Caixa de Fósforos (Red Matchbox), 1964 © O Mundo de Lygia Clark-Associação Cultural, Rio de Janeiro. Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet

Robert Rauschenberg – assemblage eller skulpturcollage

Du behöver: en träplatta i valfri storlek, klister, akrylfärg, gamla tidningar, en sax och gamla saker som du vill ha i din skulptur (det kan vara några trasiga leksaker, en plastsked, en tygbit eller vad som helst som kan klistras fast på träskivan).

Gör en skulptur med inspiration från Robert Rauschenbergs get! Roberts skulptur kallas ”Geten” men heter egentligen ”Monogram”.  Robert målade både tavlor och gjorde skulpturer.

Robert kom på att man kan göra konstverk som är både en målning och en skulptur samtidigt. Han använde saker ur vardagen som han till exempel hittat på en soptipp eller i ett soprum. Det kunde vara en glödlampa, en gammal kudde, utklippta bilder från en tidning, en klocka, ett barnvagnshjul, en coca-colaflaska, en tratt eller gamla kläder. Ofta använde han en träskiva som grund som han klistrade fast olika föremål och målade på. Det blev spännande att titta på.

(Detta är en inspelad livesändning. Livesändningen ägde rum 9 april 2021 på Moderna Museet Facebook-kanal.)

Monogram
Robert Rauschenberg, Monogram, 1955–59 Inköp 1965 med bidrag från Moderna Museets Vänner. © Estate of Robert Rauschenberg / Bildupphovsrätt 2016, Stockholm/VAGA, NY.