
Måla med vår konstpedagog Rebecka Stone! Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet
Digital skaparverkstad
Interaktiv livesändning
Stockholm
3 mars: Självporträtt
Du behöver: blyertspenna, suddgummi, ritpapper, pastellkritor eller andra färgpennor, en spegel.
Måla självporträtt med inspiration av Sigrid Hjertén och Ragnar Sandberg. Deras målningar är nästan som selfies fast de är gjorda för länge sedan. Båda målade ljusa härliga bilder och de använde färg väldigt fritt.
Tillsammans studerar vi våra egna ansikten och leker med färger. Vilken form har hakan? Hur stor är pannan i förhållande till hakan? Är halsen bredare än pannan? Innan vi sätter igång kan du tänka på hur du vill vara klädd på porträttet. Färgen på kläderna påverkar hur målningen blir. Du kan också hitta på en fantasifärg och sätta på kläderna. Om du gillar gult så kan du måla kläderna gula. Kanske vill du ha en röd halsduk på porträttet eller ett par fina örhängen, ett halsband, en mössa eller en hatt.

4 mars: Utanför ditt fönster
Du behöver: penslar, papper, vattenfärger, ett underlägg och en burk med vatten.
Vi tittar ut genom fönstret och målar vår utsikt inspirerade av Sigrid Hjertén. Hjertén hade sin ateljé vid Slussen i Stockholm. Från sitt fönster såg hon hus, båtar, människor och annat som hon målade av i alla möjliga färger.
Tillsammans tittar vi ut genom våra fönster och målar det vi ser. Kanske ett träd, en gata eller en lyktstolpe. Vilken färg har himlen? Ser du några människor? Med färger beskriver vi hur vi känner.

5 mars: Favoritdjur
Du behöver: papper, penna, suddgummi, mobilkamera, färgpennor eller vattenfärg.
Måla dig själv tillsammans med ditt favoritdjur inspirerad av Marc Chagall. Chagall växte upp där det fanns mycket människor och djur på gatorna. Han målade av en farbror med en get. Det ser ut som att de tycker om varandra och båda har skägg.
Tillsammans målar vi oss själva med våra favoritdjur. Det kan vara ett husdjur, gosedjur eller ett fantasidjur. Det kan vara svårt att få ett djur att vara stilla så att man kan rita av det – istället kan du be någon fotografera av dig tillsammans med djuret. Du kanske redan har ett foto på dig och ett djur? Du kan också måla helt från fantasin. Du vet ju ungefär hur du ser ut och hur ditt djur ser ut.

7 april: Alberto Giacometti – lera och ståltråd
Du behöver: lera, ståltråd, häftpistol, tång och en träbit eller en bit tjock kartong.
Gör din egen skulptur med lera och ståltråd med inspiration från Alberto Giacometti. Hans skulptur ”Det osynliga föremålet” är gjord av gips och är ungefär 1,5 meter hög. Figuren har en intensiv blick och tittar ut i tomma intet. Munnen är öppen. Det ena ögat har ett hjul som pupill och det andra är mer som en blomma.
Men det är nog händerna som Alberto vill att vi ska titta mest på. De är fint gjorda och verkar hålla något försiktigt. Vad är det figuren håller i? Det verkar inte vara något tungt. Det skulle kunna vara runt. Är det en annan människa, ett osynligt barn? Eller kanske en känsla. Kan man hålla i en känsla?

8 april: Lygia Clark – pappersskulptur
Du behöver: tejp, akrylfärg, penslar, vatten i en skål, returkartonger och urdiskade mjölkpaket.
Gör din egen skulptur med inspiration från Lygia Clarks pappersskulptur ”Matchbox”. Lygia ville att den som tittar på verket även skulle interagera med hennes konst. Hon var intresserad av hur insidan och utsidan av en människa eller ett föremål samspelar. Hur kan konst påverka insidan av en människa? Vad är ens utsida och insida? Det kanske är samma sak.
Verket ”Matchbox” är uppbyggd av tändsticksaskar som sammanfogats och målats röda. Skulpturen är ganska liten, som en grapefrukt ungefär. Några av askarna är öppna andra är stängda. Som små rum eller kamrar. I ett människohjärta finns det också kamrar som öppnas och stängs och pumpar blodet runt i vår kropp. Hjärtat är ett livsnödvändigt organ i kroppen och det rymmer också våra starkaste känslor. Kanske handlar den här skulpturen om kroppen?

9 april: Robert Rauschenberg – assemblage eller skulpturcollage
Du behöver: en träplatta i valfri storlek, klister, akrylfärg, gamla tidningar, en sax och gamla saker som du vill ha i din skulptur (det kan vara några trasiga leksaker, en plastsked, en tygbit eller vad som helst som kan klistras fast på träskivan).
Gör en skulptur med inspiration från Robert Rauschenbergs get! Roberts skulptur kallas ”Geten” men heter egentligen ”Monogram”. Robert målade både tavlor och gjorde skulpturer.
Robert kom på att man kan göra konstverk som är både en målning och en skulptur samtidigt. Han använde saker ur vardagen som han till exempel hittat på en soptipp eller i ett soprum. Det kunde vara en glödlampa, en gammal kudde, utklippta bilder från en tidning, en klocka, ett barnvagnshjul, en coca-colaflaska, en tratt eller gamla kläder. Ofta använde han en träskiva som grund som han klistrade fast olika föremål och målade på. Det blev spännande att titta på.

Livesänd skaparverkstad på Facebook
Datum:
3 mars 2021: Självporträtt
4 mars 2021: Utanför ditt fönster
5 mars 2021: Favoritdjur
7 april 2021: Alberto Giacometti – lera och ståltråd
8 april 2021: Lygia Clark – pappersskulptur
9 april 2021: Robert Rauschenberg – assemblage eller skulpturcollage
Tid: kl 14
Längd: ca 20 minuter
Språk: på svenska
Ålder: passar alla åldrar
Livesändning: Moderna Museets Facebooksida
Se i efterhand: Moderna Museets YouTube-kanal
Letar du material till ditt skapande?
I Butiken finns allt du behöver för att skapa själv.