En målning av en brinnande svensk flagga, i målningen står det "Skända flaggan, vägra vapen, svik fosterlandet, var onationell " samt "kuken"

Carl Johan De Geer, Skända flaggan, 1967 © Carl Johan De Geer

Åsikterna och museet

Panelsamtal

29.10 2024

Stockholm

Kan museer vara samhällsaktuella utan att bidra till polarisering? Med högst förtroende av alla samhällsinstitutioner har museerna en unik chans att skapa enande samtal. Välkommen till ett panelsamtal där museikollegor och samhällsdebattören Stina Oscarson möts för att diskutera frågan.

I de nya medielandskap som råder blir det allt svårare att skilja på vad som är sant och falskt. Förtroende har därför blivit en värdefull valuta, och museer i Sverige ligger i topp när det gäller allmänhetens förtroende, enligt mätningar av SOM-institutet.

Museilagen och regeringsformen slår därtill fast att museer ska bidra till samhället genom att främja fri åsiktsbildning och demokrati. Som samhällsaktör med ett högt förtroende, från både vänster- och högerväljare, har museer en unik möjlighet att verka som enande kraft i ett alltmer polariserat samhälle. Kanske har museer till och med en skyldighet att göra det?

I panelsamtalet den 29 oktober möts ett antal museiaktörer och Stina Oscarson för att diskutera hur museer kan verka för samhällsdebatt, och hur museer kan skapa viktiga samtal om svåra samhällsfrågor utan att öka polariseringen.

I panelsamtalet deltar Niklas Cserhalmi, museichef Arbetets museum och ordförande i Sveriges Museer, Helene Rånlund, överintendent vid Statens Försvarshistoriska Museer och Rani Kasapi, chef för Innehåll och Lärande på Världskulturmuseerna.

Deltar gör även Larissa Borck, digital pedagog på Sörmlands museum, Gitte Ørskou, överintendent vid Moderna Museet och Stina Oscarson, teaterregissör, dramatiker och samhällsdebattör.