Rock my Religion 30 år!
Dan Graham i samtal med rockartisten Lydia Lunch
3.8 2013
Stockholm
LÖRDAG 3 AUGUSTI 2013 KL 14
Tid: 3 augusti kl 14
Plats: Auditoritet, Moderna Museet, ingång via huvudentrén.
Biljetter: Begränsat antal platser, ingen förbokning. Fritt inträde för alla med festivalpass till Music & Arts (150 platser) och för museibesökare med biljett till museet (150 platser). Programbiljetter hämtas från kl 13 på plan 2, utanför visningsmagasinet.
Dan Graham är mycket känd för sina glaspaviljonger som han har arbetat med sedan 1960-talet. En av hans vackra och intrikata paviljonger, Pavillion Sculpture II (1984), finns installerad i Tyghusgången mellan Moderna Museet och Östasiatiska museet.
Lydia Lunch är New York-baserad sångerska, poet, författare och skådespelare. Lunch bröt ny mark med det inflytelserika bandet Teenage Jesus and the Jerks som en del av det sena 70-talets No-Wave-scen och har sedan dess fortsatt att provocera och konfrontera med olika uttryckssätt.
Elena Tzotzi är samtalsledare. Hon driver tillsammans med flera andra Signal, ett center för samtidskonst i Malmö som gör utställningar, föreläsningar, etc. med fokus på samtida konst- och kulturproduktion.
Om Rock my Religion
Rock My Religion, från 1982-1984, kom till med finansiellt stöd från Moderna Museet då Dan Graham var inbjuden som en av flera utställare till den legendariska utställningen Flyktpunkter, 1983-1984, curerad av dåvarande museichefen Olle Granath. Rock My Religion är en kultfilm. Det beror främst på kombinationen med alla kända artister som medverkade i den och på filmens samhällsanalytiska budskap. Frontfigur är rockartisten, konstnären och poeten Patti Smith.
För den som vill fördjupa sig i materialet kring filmen finns Dan Grahams bok Rock Writings att köpa i Moderna Museets butik under festivalen.
Musiken till Rock My Religion är gjord av Kim Gordon och Thurston Moore. De bildade gruppen Sonic Youth 1981. Låtarna som ingår i filmen är Shaking Hell och Brother James. Glenn Branca medverkar med musiken Theme for a Drive through Suburbia.
Dan Grahams drivande tes i filmen är att rockmusiken växte fram som en ny sorts religion och han tar den asketiska shakerrörelsen som utgångspunkt i sin jämförelse. Inom shakerrörelsen försatte sig troende i trans genom utlevande rörelser som ibland ledde till tungomålstalande. I filmen klipps bilder av shakers i rörelse samman med artister som med sexiga och ibland våldsamma utlevelser uppträdde på rockscener från 50-talet och framåt. Tungomålstalandet jämförs med den extatiske rockartistens hängivna sång.
Rock My Religion ingår i Moderna Museets film- och videosamling. Den är 55 minuter lång. Filmen visas i Biografen på plan 2, 2–4 augusti 2013 kl 10.30–17.30
Kontakt: Catrin Lundqvist, intendent, Moderna Museet
Programmet är ett samarrangemang med Stockholm Music & Arts.