Katharina Fritsch, Madonnenfigur | Madonna, 1987 Foto: Ivo Faber © Katharina Fritsch / VG Bild-Kunst, Bonn / Bildupphovsrätt 2014

Varufetischism

Samtal mellan Daniel Birnbaum och Sven-Olov Wallenstein

22.11 2014

Stockholm

Datum: 22 november 2014
Tid: kl 16
Plats: i utställningen Skulptur efter skulptur
Pris: Entrébiljett till museet gäller

I Kapitalet ägnar Karl Marx ett kapitel åt varans fetischkaraktär och dess hemligheter. Varornas värld påminner enligt Marx om den religiösa världens dimmiga regioner: ”En vara ser vid första ögonkastet ut att vara en självklar, trivial sak. En analys av den visar, att den är ett mycket invecklat ting, fullt av metafysisk spetsfundighet och teologiska griller.” Många är de konstnärer som förhållit sig till de massproducerade varornas värld. Vad det innebär att skapa konst i kapitalismens tidevarv undrade redan författare och kritiker som Charles Baudelaire och Walter Benjamin.

Hur varornas värld ännu idag kan förvandlas till konst är en av frågeställningarna i utställningen Skulptur efter skulptur. Charles Ray, som med obegriplig möda återskapar en traktor del för del ger ett svar. Katharina Fritsch, som konsekvent undviker offentligheten och är så skeptisk mot marknaden att hon vägrar sälja sina viktigaste verk, ger ett annat. Jeff Koons, dagens mest omtalade och kontroversiella konstnär, ställer ut en rad skarpt belysta dammsugare inneslutna i en plexiglasmonter. Är hans konst kritisk mot varufetischismen eller förstärker han den till hittills oanade nivåer?

Välkommen!

Kontakt: Karin Malmquist, intendent