Tempo 2010

Stockholm

STOCKHOLM 12 mars 2010 kl 10.30-20

Dokumentärt av och om konstnärer

TEMPO Dokumentärfestival i samarbete med Moderna Museet

Videokonsten befinner sig sedan lång tid i släktskap med dokumentarismen, något Moderna Museet och Tempo Dokumentärfestival vill uppmärksamma genom att tillsammans presentera konstvideor/dokumentärfilmer, av konstnärer som arbetar med sociologiska fenomen knutna till en globaliserad värld.

Vi möter också tre konstnärer i två konstnärsporträtt: Den lettiska fotografen Inta Ruka, den sydafrikanska målaren Marlene Dumas som bor och verkar i Amsterdam och filmanimatören William Kentridge.

Magnus Bärtås och Cecilia Parsberg finns på plats och presenterar sina filmer, samt deltar i ett samtal om vägval i konstnärligt arbete med dokumentärt material i studion.

Plats: Auditoriet & Studion Moderna Museet
 


BLOCK 1: 10.30-13.10

10.30 Introduktion

Magnus Bärtås, Kumiko Johnnie Walker and the Cute

10.40

Kumiko, Johnnie Walker & The Cute, 2006-07 
Magnus Bärtås
SVERIGE, 50 min, HD/Video

Videoessän, som är filmad i Tokyo och Paris tar sin utgångspunkt i den uråldriga uppfattningen om en hotande jag-förlust. Den handlar om Kumiko Muraoka, huvudpersonen i Chris Marker-filmen Mysteriet Koumiko, och om Johnnie Walker som förekommer i en roman av Haruki Murakami. Johnnie Walker, en japansk, homosexuell jude, betraktas av omgivningen som en främling trots att hans familj är japanska medborgare sedan flera generationer. Johnnie Walker har valt konfrontationens och provokationens väg. Med sin irländska varghund utmanar han den japanska gullighetskulturen och dess hyllning av det nyliberala begreppet Soft Power.

Magnus Bärtås, Madame Little Boy

11.30
Madam & Little Boy, 2009 
Magnus Bärtås
SVERIGE, 27 min, HD/VIDEO
Svensk premiär!

1978 kidnappades den legendariska sydkoreanska skådespelerskan Choi Eun-Hee (Madam Choi) i Hongkong av nordkoreanska agenter. Hon fördes till Pyongyang, precis som hennes f.d. make filmregissören Shin Sang-Ok. I den här videoessän undersöks de historiska och repetitiva dragen i Choi Eun-Hee’s liv. Monstret Godzillas genealogi, via Pulgasari till Galgameth (Shin’s remake av Pulgasari i Hollywood) tolkas som direkta budskap om atomvapen. Videon tar ställning mot konventionell dokumentär praktik genom sitt experiment med ett ”situerat berättande”, vilket betyder att berättaren är synlig och knuten till en specifik plats. Madame & Little Boy är gjord i samarbete med den amerikanske musikern Will Oldham (aka Bonnie ”Prince” Billy) som också har samarbetat med musiker som Johnny Cash och Björk och medverkat i musikvideor av R´Kelly och Kayne West och i filmer med Harmony Korinne och Matthew Barney. 

12.10-12.15 Paus

A Heart from Jenin

12.15
A Heart from Jenin, 2007 
Cecilia Parsberg
SVERIGE, 45 min, Mini-DV

Det här är berättelsen om Ahmeds hjärta. Ahmed var en palestinsk pojke som levde i flyktinglägret i Jenin, på Västbanken. 12 år gammal, I november 2005, sköts han ihjäl av en israelisk krypskytt. Hans föräldrar tog då beslutet att donera sonens hjärta till en israelisk flicka. Filmen handlar också om henne, Samah, som nu lever tack vare Ahmeds hjärta. För Ahmeds föräldrar lever deras son vidare genom flickan, som ett uttryck om en önskan om fred med Israel. Man kan alltså borra hål i murar, om det finns någon på den andra sidan som vill ta emot ens gåva. www.this.is/Parsberg

 

13.10-13.30 Paus

Block 2: 13.30 -17.25

 
 

Kentridge and Dumas in conversation, 2009

13.30 – 14.45
Kentridge and Dumas in conversation, 2009 
Catherine Meyburg
SYDAFRIKA, 74 min, Digibeta
Svensk premiär!

Ett samtal om konstnärskapets villkor mellan de sydafrikanska konstnärerna William Kentridge och Marlene Dumas som öppenhjärtigt diskuterar likheter och olikheter i varandras sätt att arbeta, inspirationskällor och publikens öga. Och det som kräver mod; hur målar man lust och sexualitet utan att det blir pornografi? Hur kan vi förhålla oss till smärtsamma minnen? Både Kentridge och Dumas kommenterar samtiden, fast på olika sätt. Dumas oftast i olja, Kentridge i sina oerhört detlajrika animationer. Den här dokumentären är inspelad i konstnärernas ateljéer i Sydafrika och i Amsterdam, där Marlene Dumas bor sedan 1970-talet.

14.45-14.50 Paus

Alby dharma

14.50
Alby dharma, 2009 
Sonia Hedstrand
SVERIGE, 19 min, HD/Video

På sjätte våningen i ett höghus i miljonprogramsförorten Alby finns ett buddhisttempel. Förr levde och arbetade flera munkar från Asien här, men det var mörkt och kallt, hyresvärden klagade, och det var alltför deprimerande att behöva gå runt i tjocka jackor och skor. Endast Bhante Pannaratana är kvar numera. Han stannar i den gråkalla förorten och upprätthåller templets aktiviteter, trots att de flesta som bor i området är muslimer eller kristna, och att hans heliga bodhi-träd från Sri Lanka håller på att ge upp på grund av solbrist.

Foto Lars Tunbjörk

15.10-16.15
Fotografen från Riga, 2009 
Maud Nycander
SVERIGE, 58 min, DV-Cam

Inta Ruka blev världsberömd när hennes fotografier ställdes ut på Venedigbiennalen 2005. Trots detta arbetar hon fortfarande som städerska på den svenska ambassaden i Riga. Som vän till den lettiska fotografen ställer Maud Nycander i detta konstnärsporträtt deras parallella liv bredvid varandra och tittar på den skillnad som järnridån innebar för deras respektive konstnärskap.

16.15-16.20 Paus

Stefan Constantinescu och Julio Soto

16.20
My Beautiful Dacia, 2009 
Stefan Constantinescu och Julio Soto
SVERIGE/SPANIEN, 55 min, HD/Video
Svensk premiär!

En humoristisk essä om den rumänska odyssén från kommunism till kapitalism som tar sin utgångspunkt i en av Rumäniens mest karismatiska symboler – en Dacia. Filmen följer flera rumäner, vars liv sammanbinds genom den anspråkslösa bilen och reflekterar över den pågående förvandlingen av det rumänska samhället. Kanske speglar historien om Dacian de sociala förändringarna i i Rumänien?


 

17.30–20 Bar i Studion
Programverksamheten i Studion visar arbeten av konstnär Jon Brunberg, Stockholm. Bar med fri entré!

17.30 Samtal

Om vägval i konstnärligt arbete med dokumentärt material.
Medverkande: Magnus Bärtås och Cecilia Parsberg 

Språk: Svenska
Samtalsledare: Catrin Lundqvist, Moderna Museet