
Britta Marakatt-Labba, Deddon (Mardröm), 1984 Foto: Hans-Olof Utsi/Galleri Helle Knudsen © Britta Marakatt-Labba Bildupphovsrätt 2025
Britta Marakatt-Labba
Där varje stygn andas/Juohke sákkaldat vuoigŋá
14.6 – 9.11 2025
Stockholm
Öppnar om 24 dagar

Att jobba med broderi är en långsamhetens estetik. En resa i tid och rum där varje stygn andas upplevelser och eftertanke och skapar berättelser. – Britta Marakatt-Labba
Under snart femtio år har Britta Marakatt-Labba lyft fram samisk kultur, historia och kamp i broderier, grafik, installationer och skulpturer. Hennes stora internationella genombrott kom med det 24 meter långa verket ”Historjá” (2003–2007) – ett epos och panoramabroderi som liknats vid Bayeuxtapeten och som är utställningens centrala verk.
Mot fjällandskap och snötäckta vidder återger Britta Marakatt-Labba en tillvaro där den andliga världen är närvarande i såväl berättelserna om det dagliga livet, som i skildringar av historiska händelser, statliga övergrepp och en hotad natur.
BRITTA MARAKATT-LABBA – DÄR VARJE STYGN ANDAS
”Där varje stygn andas/Juohke sákkaldat vuoigŋá”, omfattar cirka sextio av Britta Marakatt-Labbas verk från 1968 och fram till i dag. Utställningens titel lånar Britta Marakatt-Labbas egen beskrivning av arbetet med de broderade verken: I den tidskrävande arbetsprocessen är det eftertanke och erfarenhet som laddar varje nytt stygn med innebörd och mening.
I det omfattande broderiet ”Historjá” (2003–2007) berättar scenerna, som består av hundratusentals små stygn på linne, om samernas tillvaro, historia och världsbild. Men även om motstånd. Genom att bland annat lyfta fram Kautokeinoupproret 1852 synliggör Britta Marakatt-Labba en händelse som i dag betraktas som en viktig vändpunkt i kampen för samiska rättigheter och politisk självständighet.
Konsttidskriften ArtNews utsåg under våren 2025 ”Historjá” till ett av århundradets främsta konstverk.

Tidigt politiskt engagerad
Britta Marakatt-Labba blev tidigt politiskt engagerad. Som en av konstnärerna i Mázejoavku (Masi-gruppen) deltog hon bland annat i kampen mot utbyggnaden av Altaälven under sent 1970-tal och tidigt 1980-tal, en händelse hon också skildrat i det kända verket ”Garjját” (Kråkorna, 1981).
Britta Marakatt-Labbas stora samhällsengagemang spelar än i dag en viktig roll i konstnärskapet och hennes konst utgör en betydande inspiration för nya generationers kamp för miljön och samiska rättigheter.

BRITTA MARAKATT-LABBA:
Britta Marakatt-Labba är född 1951 i Idivuoma på den svenska sidan av Sápmi och är i dag bosatt och verksam i Övre Soppero i Kiruna kommun. Hon är uppväxt i en renskötarfamilj med nordsamiska som modersmål och lärde sig svenska som fjärde språk efter meänkieli och norska. Efter studier på Sunderby folkhögskola utanför Luleå och Högskolan för design och konsthantverk (HDK) i Göteborg återvände Marakatt-Labba i slutet av 1970-talet till hemtrakterna.
Britta Marakatt-Labbas konst har funnits i offentliga och regionala samlingar i Norden sedan 1980-talet. Hennes stora internationella genombrott kom 2017 på Documenta 14 i Kassel, Tyskland. Alltsedan dess har hennes konst rönt ett växande internationellt intresse och visas runtom i världen.

Årskort
Med Årskortet får du får fri entré till alla utställningar under ett helt år. Köp ditt årskort i dag och besök oss så många gånger du …
Årskort

Nyhetsbrev
Prenumerera på våra nyhetsbrev! Då får du det senaste om det senaste på Moderna Museet direkt till din mail. Är du lärare? Då har vi …
Nyhetsbrev

”Där varje stygn andas/Juohke sákkaldat vuoigŋá” på Moderna Museet är resultatet av ett nära samarbete mellan Britta Marakatt-Labba och intendent Matilda Olof-Ors. Den är en omarbetad version av utställningen ”Sylvasse sting”, som producerades av och visades på Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo (15 mars–25 augusti 2024) och som visats i ytterligare en version, ”I stjärnornas fotspår”, på Kin museum för samtidskonst i Kiruna (23 oktober 2024–16 mars 2025).
Utställningen stöds av:
Tack till Britta Marakatt-Labba Exhibition Circle och följande personer för stöd till utställningen:
Veronica och Lars Bane
Kerstin och Johan Hessius
Pontus Bonnier
Mari och Thomas Eldered
Agneta och Bo Philipson