Officiellt kungaporträtt: Elgaland-Vargaland

Officiellt kungaporträtt: Elgaland-Vargaland © KREV 1992. Foto: Annika von Hausswolff

Elgaland-Vargaland

9.9 2017 – 12.11 2017

Stockholm

Carl Michael von Hausswolff och Leif Elggrens konstprojekt konungarikena Elgaland-Vargaland leker med tanken om nationalstaten. Sedan urminnes tider har verkliga och fiktiva kungariken eller småstater utropats. Gemensamt för de flesta är en utopisk vision om en bättre värld än den vi lever i – hur är det ställt i Elgaland-Vargaland?

Konungarikena Elgaland-Vargaland har varit ett pågående konstprojekt av konstnärerna Carl Michael von Hausswolff och Leif Elggren sedan grundandet 27 maj 1992. I år, 2017, fyller konungarikena 25 år, och firas på museet med en översikt över hur Kung Michael I och Kung Leif I utvecklat monarkierna under dessa år.

Se dokument och prylar som tillkommit i konungarikenas verksamhet

På museet kan du se en presentation av Leif Elggren och Carl Michael von Hausswolffs 25-åriga projekt i urval. Parafernalia (tillbehör), dokument och händelser som tillkommit med anledning av konungarikenas verksamhet, eller i nära anslutning till dem visas i utställningen.

Ett konungarike bestående av gränsområden

Rikena består av världens geografiska, mentala och digitala gränsområden. Tydligast är ingenmanslandet mellan alla staters gränser men de har också annekterat radiofrekvenser och digitala portaler.

Statsbildning med nationalsång

Elgaland-Vargaland är en statsbildning med en egen konstitution och har hittills upprättat ambassader och konsulat på 34 platser runt om i världen. Nationalhymnen, som är över en timme lång, låter som alla länders hymner tillsammans. En symtomatisk gest.

Alla människor är välkomna att bli medborgare i dubbelmonarkin och alla avlidna människor blir automatiskt medborgare.

Språklig och fysisk konstruktion av ett rike

De objekt du kan se i utställningen visualiserar vad som konstruerar ett rike, samtidigt som det utgör en överbyggnad till konstnärernas intellektuella hållning till språkliga meningskonstruktioner. Mottot ”Det finns en kula för varje konung” förekommer på flera olika språk, men vad betyder det egentligen? Det och mycket mer kan du hitta ledtrådar till i utställningen Elgaland-Vargaland som visas i Pontus Hulténs visningsmagasin den 9 september till den 12 november 2017.

Curatorer: Annika Gunnarsson och Fredrik Liew

Utställningen visas på plan 2

Karta över Moderna Museet

Bilder

Elgaland-Vargalands passkontor
Elgaland-Vargalands passkontor © KREV. Foto: Charlottenborg
Exteriör Elgaland-Vargaland
Exteriör Elgaland-Vargaland As Above So Below, Lago di Garda / Monte Martino, Manifesta 7, Italien © CM von Hausswolff / L Elggren
Elgaland-Vargaland-flagga
Elgaland-Vargaland-flagga, 1992 © CM von Hausswolff / L Elggren
Installationsbild från Elgaland-Vargaland
Installationsbild från Elgaland-Vargaland, 1995 Headlands Center for the Arts, San Francisco.
© CM von Hausswolff / L Elggren