
Lap-See Lam, Stillbild från Floating Sea Palace, 2024 © Lap-See Lam. Med tillstånd av konstnären; Galerie Nordenhake, Berlin/Stockholm/Mexico City; Moderna Museet, Stockholm; Vegastiftelsen; Studio Voltaire, London; The Power Plant Contemporary Art Gallery, Toronto.
Begin Again, Begin Again
Lap-See Lam med Kholod Hawash
10.5 – 17.8 2025
Stockholm
Öppnar om 9 dagar
”Floating Sea Palace” (2024) av Lap-See Lam (f. 1990 i Stockholm) tar sin utgångspunkt i myten om Lo Ting, som av misstag åkallar ett kinesiskt drakskepp och förs ut på en dramatisk resa till havs. Kocken ombord leder oss genom tid och rum, där hans egen historia vävs samman med Lo Tings till en berättelse om ursprung, uppbrott och förlust – och om sökandet efter ett hem.
En gång i tiden levde fiskfolket Lo Ting i harmoni med naturen. Men de kom att eftertraktas för sitt kött, som troddes kunna skänka hälsa och långt liv. I sin omättliga hunger efter köttet, som smakade både främmande och välbekant, jagade människorna dem tills bara en Lo Ting återstod.

Kholod Hawash bildberättelser
I ”Begin Again, Begin Again” tolkar Kholod Hawash (f. 1977 i Basra, bosatt i Finland) Lap-See Lams berättelse i textila arbeten – dräkter som dels bärs av filmens rollfigurer, dels utgör en skulptural installation i rummet.
Kholod Hawash arbetar i den textila hantverkstekniken ”jodaleia” som är den arabiska termen för kviltning eller vaddstickning, samt ”tatreez”, broderi. Bilderna skildrar myter som går igen över hela världen, som alla är rotade i samma universella längtan efter att förstå människans existens. Kholod Hawash låter scener från irakisk folklore möta mesopotamisk och kinesisk mytologi och förenar dem med unika motiv inspirerade av hennes egna minnen och erfarenheter.
Floating Sea Palace (2024, 30 min)
av Lap-See Lam
“Floating Sea Palace” (2024) är en vidareutveckling av ”The Altersea Opera”, som visades i Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 2024. Filminstallationen är det senaste verket i Lap-See Lams växande svit om betydelseförskjutningar som uppstår då människor, släktled, symboler och föremål förflyttas från en plats till en annan, från ett sammanhang till ett annat.
Berättelsen utspelar sig, som flera av Lap-See Lams verk, i och kring ett kinesiskt drakskepp, där dåtid och framtid flyter ihop, sägner och faktiska händelser vävs samman, dröm och verklighet blir ett.
Medverkande:
Dåtidens Lo Ting: Bruno Hibombo
Framtidens Lo Ting: Ivan Cheng
Den sjungande kocken: Ping-Kwan Lam
Draken: Sofia Jernberg
Se alla medverkande här: Floating Sea Palace (2024)
En symbol för förvandling och exil
Drakskeppet i “Floating Sea Palace” är baserat på verklighetens legendariska restaurang med samma namn. Fartyget, smyckad med en enorm gyllene drake, beställdes 1992 av affärsmannen Johan Wang och färdades från Shanghai till Göteborg. Efter att ha varit både restaurang och senare spökhus på Gröna Lund ligger skeppet nu avställt i Stockholms skärgård.
Drakskeppet blir en symbol för förvandling och exil i flera av Lap-See Lams verk och motivet återkommer bland annat i ”The Altersea Opera” (2024), ”Tales of the Altersea” (2023) och ”Dreamers’ Quay” (2022).
Lap-See Lam
Lap-See Lams verk sträcker sig över olika genrer och discipliner, från videoinstallation till liveframträdande, och blandar samtida tekniker med …
Biografi

Kholod Hawash
Kholod Hawash hämtar inspiration från minnet av sin mammas kviltning, från irakisk folklore med myter och sagor, liksom från djur och natur i det …
Biografi


Curator: Asrin Haidari, Moderna Museet
Curatorn introducerar: Begin Again, Begin Again
Utforska ”Begin Again, Begin Again” under utställningens öppningshelg! Lördag den 10 maj introducerar curator Asrin Haidari utställningen och …
Introduktion

Årskort
Med Årskortet får du får fri entré till alla utställningar under ett helt år. Köp ditt årskort i dag och besök oss så många gånger du …
Årskort

Nyhetsbrev
Prenumerera på våra nyhetsbrev! Då får du det senaste om det senaste på Moderna Museet direkt till din mail. Är du lärare? Då har vi …
Nyhetsbrev
