Big Data. Stillbild från video

Loulou Cherinet, Big Data, 2013, 2014, 2017 Allegory of Pants. Stillbild från video © Loulou Cherinet

Loulou Cherinet

Who Learns My Lesson Complete?

11.3 2017 – 10.9 2017

Stockholm

Hur skapar du mening av din tillvaro? I utställningens fem videoverk förhåller sig Loulou Cherinet till kunskap och tänkande som utgår från skillnad, såsom främling/förtrogen, här/där eller innanför/utanför.

Generaliseringar och förenklingar gör det lättare för oss att tolka vår omvärld, men de skapar också politik av den. Cherinet har sagt att hon är intresserad av hur politik är, ”hur det smakar, syns och låter när en stat materialiseras i våra kroppar, samtal, beteenden.”

Installationsbild Loulou Cherinet: Who Learns My Lesson Complete?
Installationsbild Loulou Cherinet: Who Learns My Lesson Complete?, 2017 Moderna Museet i Stockholm. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

I utställningen kan du ta del av fem videoverk från 2002 och fram till idag

White Women (2002) berättar åtta svarta män under en iscensatt middag historier om möten och relationer med vita kvinnor. Samtalet filmas av en roterande kamera placerad i mitten av bordet.

Minor Field Study (2006) utgår från ett forskningsmaterial filmat av antropologen Billy Marius längs gränsen mellan Kongo-Brazzaville och Kamerun. Ett urval sekvenser ur denna dokumentation visas jämsides med sekvenser som Cherinet själv filmat i Orminge utanför Stockholm.

Magical Transformations of the World (2009). Här har Cherinet filmat fem skådespelare som improviserar över vardagliga känsloreaktioner på politiska utspel: sorg, humor, oro, likgiltighet och ilska. Filmens uttryck är inspirerat av rättegångsscenen i Carl Theodor Dreyers klassiska stumfilm Jeanne d’Arc: En kvinnas martyrium.

Big Data (2014) utgör ett växande filmarkiv i vilket Loulou Cherinet återkommande dokumenterar platser och byggnader i Addis Abeba, Etiopien. Platserna representerar på olika sätt stadsrummets lager av modernistiska ruiner, historiska minnesmärken och samtidens socioekonomiska omvandling.

Statecraft (2017) är en fristående fortsättning på ett samarbetsprojekt för Göteborgs Internationella Konstbiennal (House of Words, 2015), baserat på filmade samtal om ”innanförskap” – i relation till begreppet ”utanförskap”. ”Utanförskap” användes under valrörelsen 2006 och förknippades då framför allt med Alliansens ”arbetslinje”. Ett år senare, 2007, fastslog en ny regering att det i Sverige fanns en miljon sextiotretusen tvåhundratjugo personer ”i utanförskap”. Sedan dess har begreppet regelbundet kritiserats för sin ovetenskaplighet eftersom det inte finns någon vedertagen definition för att beräkna utanförskap, och olika aktörer i debatten använder sig av olika definitioner. Ändå används ordet flitigt ifrån positioner utmed hela den politiska skalan. Frågan om vilka och hur många som befinner sig ”i utanförskap” har kommit att utgöra ett retoriskt slagfält i svensk politik.

Om utställningens titel

Titeln Who Learns My Lesson Complete? kommer från en av dikt av den amerikanska poeten Walt Whitman. Cherinet har sagt att hon känner ett släktskap med Whitmans slingrande produktion och det sällan fullbordade arbetet.

Om Loulou Cherinet

Loulou Cherinet är född 1970 och utbildad vid Addis Ababa University School of Fine Art & Design och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon bor i Stockholm där hon är professor i fri konst på Konstfack. Hennes konstnärliga praktik äger till stor del rum utanför Sverige, framförallt i Etiopien, i form av fortlöpande interdisciplinära samarbeten.

Cherinet har gjort separatutställningar i Göteborg, Addis Abeba, Prag, Krakow, Lüneburg och Jakarta. Hennes verk har visats på biennaler i Göteborg, São Paulo, Venedig, Bamako och Sydney såväl som på Manifesta 8, Momentum 7 och i en rad stora grupputställningar, som Africa Remix (2006) och Divine Comedy (2014) kurerade av Simon Njami, eller Modernautställningen (2006) och The New Human (2015) på Moderna Museet Malmö.

Curatorer: Fredrik Liew, Ulf Eriksson

Utställningen visas på plan 4

Karta över Moderna Museet
Karta över Moderna Museet

Bilder

Big Data
Loulou Cherinet, Big Data, 2014 Stillbilder från video © Loulou Cherinet
Big Data
Loulou Cherinet, Big Data, 2014 Stillbilder från video © Loulou Cherinet
White Women
Loulou Cherinet, White Women, 2002 Stillbilder från video © Loulou Cherinet
White Women. Stillbilder från video
Loulou Cherinet, White Women, 2002 Stillbilder från video © Loulou Cherinet