Moki Cherry, Brown Rice, 1975 © Moki Cherry. Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet

Moment – Moki Cherry

7.4 2016 – 9.4 2017

Stockholm

I Moki Cherrys (1943–2009) mångfasetterade konstnärskap finns inga skarpa linjer mellan design, konst, teater och musik. Hon var både typisk för sin tid och banade en egen väg. I den omtalade 1970-tals-rörelse som uppstod i Stockholms konstliv och upproriskt angrep ”makten”, stack Moki Cherry ut. Hon ville inte i första hand peka ut brister utan lyfta fram vilket liv man kunde leva, och hur. Konstnärskapet inspirerades av experiment som gröna vågen, självhushållning och barnkulturprojekt.

Utställningen Moment – Moki Cherry lägger tonvikt vid 1970-talet men innehåller verk från 1967 till 2007. Med en blandning av originalverk, dokumentation, musik och scenbilder är ambitionen att berätta om föremålen, på färd någonstans mellan liv, konst, pop, jazz, politik och allkonstverk.

Moki och Don Cherry

1962 flyttade Moki Cherry från Skåne till Stockholm för att studera mode på Anders Beckmans skola. Några år senare träffade hon den amerikanske jazzmusikern Don Cherry (1936–1995) och ett tätt samarbete uppstod. Var för sig och tillsammans gjorde de happenings, musik, konst, affischer och skivomslag. Don och Moki turnerade och uppträdde ihop, på scenen möttes de olika uttrycksformerna i tid och rum. För att beskriva detta sammanhang skapade de 1967 konceptet Movement Incorporated, som senare bytte namn till Organic Music.

Scenen som hem och hemmet som scen

1970 flyttade Moki och Don Cherry till Tågarps gamla skola i Skåne och skapade en vardag med ”scenen som hem och hemmet som scen”. Tågarp blev efterhand en social samlingspunkt, i perioder nästan som ett kollektiv. Året därpå engagerades Moki och Don för att driva en öppen scen som en del av Moderna Museets stora utställning Utopier & visioner 1871–1981. Projektet tog avstamp i den revolutionära stadsstyrelsen i Paris våren 1871, den så kallade Pariskommunen. Samarbetet blev så lyckat att när utställningens curator, Pontus Hultén, fick uppdraget att starta upp Centre Pompidou i Paris bjöd han in paret Cherry till att skapa en tillfällig ”Atelier des enfants” [ateljé för barn] i väntan på att institutionen skulle stå färdig.

Curator: Fredrik Liew

Utställningen visas på plan 4

Karta över Moderna Museet

Bilder

Moki Cherry, Organic Music, 1975 © Moki Cherry. Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet
Moki Cherry under ett uppträdande med Organic Music, på 1970-talet..
Moki Cherry under ett uppträdande med Organic Music, på 1970-talet. Foto: privat
Moki Cherry i hemmet i Gamla stan, Stockholm.
Moki Cherry i hemmet i Gamla stan, Stockholm. Foto: privat
Moki Cherry, Utan titel, 2005 © Moki Cherry. Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet