
Tamara Henderson, The Spirit of Garfield (in spite of NH),, 2012
Tidigare i Minibion
Oktober 2024–Februari 2025
The Spirit of Garfield (in spite of NH)
av Tamara Henderson
I Tamara Hendersons filmer kopplas vardagligt liv samman med ett drömliknande, poetiskt bildspråk. Hon utgår från sin hemmiljö: ateljén, den egna lägenheten, kläder och möbler. Filmerna föregås av noggranna observationer och skissande, i centrum finns de fysiska tingen − ibland funna, ibland skapade.
”The Spirit of Garfield (in spite of NH)” är gjord i en enda tagning och blir med sina inslag av performance och teater ett slags iscensättning av konstnärens undermedvetna, samtidigt som frånvaron av en agerande person skapar ett gåtfullt tomrum.
Tamara Henderson söker minnets och drömmens logik och har ibland använt sig av hypnos som metod för att komma bortom ett invant, slentrianmässigt seende. Med enkla, fullt synliga medel som rep, snören och handskklädda händer, sätts föremålen i rörelse i en de besjälade tingens egna, koreografi.

Killing Time (12 min, 2011)
Under trettio år har Kent Klich (född 1952) verkat i en dokumentär tradition och gjort sig känd för sina fotoböcker om Beth, barnen i Nicolae Ceauseşcus Rumänien och om El Niño. År 2001 påbörjade han sina resor till Gaza, det konfliktdrabbade palestinska territorium som sedan 1967 ockuperas av Israel.
Genom sitt arbete vill Klich öka kunskaperna om livsvillkoren i det geopolitiska området och om de kränkningar av mänskliga rättigheter som pågår där. Projektet har även utmynnat i reflektioner kring svårigheten att skildra mänskligt lidande och kring den egna rollen som fotograf.
”Killing Time” (2011) bidrar med perspektiv till en nu pågående humanitär katastrof i Gaza, där Israels militära agerande som svar på islamistiska Hamas offensiv i oktober 2023 har krävt tiotusentals civila palestiniers liv. Med det femte kriget i Gaza på 15 år grusas än en gång förhoppningar om fred i regionen.
”Killing Time” är ett av de sammanlagt 373 nyförvärv som ingick i det omfattande förvärvsprojektet ”Svenska förvärv 2021”.

Till minnet av en älv (12:40 min, 2018-2020)
I essäfilmen ”Till minnet av en älv” av Anja Örn söker sig Örn till konsthistoriens naturskildringar för att finna dokumentation kring de försvunna vattendrag som blev verktyg i det svenska nationsbygget under tidigt 1900-tal.
Vem minns det vattenfall som stannat, den fors som tystnat? När älvarna i Norrbotten började byggas ut i industriell skala under det tidiga 1900-talet, manipulerades deras naturliga rörelser med fördämningar och betongdammar. Vid samma tid reste konstnärer söderifrån till Sápmi för att avbilda forsar och vattenfall.
Med ”Till minnet av en älv” begrundar Anja Örn priset för rikedomen som genererats av vatten i rörelse. Hon vänder sig till konsthistoriens naturskildringar för att finna dokumentation kring de försvunna vattendrag som blev verktyg i det pågående nationsbygget, och som också blivit en sorts minnesarkiv. Vilka var de som porträtterade älven, vems blick har format vårt gemensamma minne?
”Till minnet av en älv” är ett av de sammanlagt 373 nyförvärv som ingick i det omfattande förvärvsprojektet ”Svenska förvärv 2021”.

Av personliga skäl (28 min, 1972)
Madubuko Diakités ”Av personliga skäl” (For Personal Reasons) från 1972 skildrar en ung mans marginalisering och radikalisering i en tid då Svarta Pantrarna vann stöd i USA:s innerstäder, inte minst som reaktion på ett polisvåld med rasistiska förtecken.
Filmskaparen Madubuko Diakité (f. 1940) växte upp i Harlem, men kom till Sverige 1968 där han även blev verksam som människorättsjurist. Influerad av den franska nya vågen intresserade han sig för film som medel för politisk påverkan och social kontroll.
Diakité undervisade i revolutionärt filmskapande – strategier för att framvisa motberättelser mitt i verkligheten, med och bland de berörda människorna. Hans tv-dokumentär ”Det osynliga folket” (1972) är ett unikt dokument om svårigheterna för dåtidens nyanlända i Sverige, i synnerhet personer ur den afrikanska diasporan.
”Av personliga skäl” är ett av de sammanlagt 373 nyförvärv som ingick i det omfattande förvärvsprojektet ”Svenska förvärv 2021”.

Close studies of Rome (7:23 min, 2017)
Med skulptur, video och installationer återkommer Oscar Furbacken (f. 1980) ofta till frågor om människans osäkra ställning i förhållande till sin omvärld. Vilka livsmiljöer kommer att bli kvar och vilka faller undan? Vad är kriteriet för en civilisation?
I ”Close studies of Rome” (7:23 min, loop) dyker Furbacken ned bland Roms antika skulpturer och stensättningar som befolkas av uråldriga arter av lavar, mossor och låga växter. Här, i sprickorna mellan natur och kultur, nutid och historia, utforskar han med närgången kamera livets oförtröttliga fortgång.
Filmen är den tredje delen av konstnärens pågående projekt ”Urban Microhabitats”, som undersöker skala, perception och tidslighet i vår omgivnings mikrolandskap.
”Close studies of Rome” (2017) är ett av de sammanlagt 373 nyförvärv som ingick i det omfattande förvärvsprojektet ”Svenska förvärv 2021”.

1.7 2020
Not Your Bitch visas i Minibion
Musikprojektet United Colors of Bitchaton drivs av en grupp konstnärer med bas i Los Angeles och Stockholm. Deras hiphop blandar ett skarpt feministiskt budskap med dräpande sarkasmer och lekfull kitsch. Se ”Not Your Bitch” (2014) i Minibion 16 juni–1 oktober 2020. Videoverket av United Colors of Bitchaton är ett nyförvärv till Moderna Museets samling.
I videoverket ”Not Your Bitch” (2014) är kopplingen till den amerikanska västkustens bling och gangstarap påtaglig. Här syns också tillhörigheten i en bildkultur som lånar, ställer samman och alstrar nya innehåll i ett övertänt flöde.
En av grundarna till United Colors of Bitchaton är den svenska konstnären Roxy Farhat, som i sina videoverk och performance återkommer till kritiken av en patriarkal, kapitalistisk samhällsordning. Hon lånar ibland uttryck och dramaturgi från företagsvärldens generiska presentationsteknik, som med den fiktiva konsultfirman Minimal Kompetens. I tidigare verk bearbetas ämnen som exil och assimilering, delvis genom den egna familjehistorien.
United Colors of Bitchaton, Not Your Bitch, 2014
Digital video, 02:57 min
Med: Roxy Farhat, Sarah Cromarty, DRE, Eden Batki
Filmfotograf: Mariah Garnett
DU HITTAR MINIBION PÅ PLAN 2