Konstverk med titeln ”Porte-bouteilles (Flasktorkaren)” av Marcel Duchamp.

Marcel Duchamp, Porte-bouteilles (Flasktorkaren), 1914/1963/1976 © Succession Marcel Duchamp/ Bildupphovsrätt 2018

Forskning på Moderna Museet

I Moderna Museets uppdrag ingår att bedriva forskning och att öka förståelsen och intresset för samtida och modern konst, samt att vetenskapligt bearbeta myndighetens samling. Här finns information om museets forskningsprojekt och vem du kontaktar om du vill boka ett forskarbesök eller använda museets resurser i din forskning.

Ett antal forskningsprojekt har drivits vid museet genom åren. En grundläggande förutsättning för tidigare och pågående forskningsprojekt är att de ska ha sin utgångspunkt i museets utställningar, historia eller samling och använda museets kompetens inom curating, konservering, teknik och pedagogik.

Uppdrag och verksamhet

I museets uppdrag ingår att göra den omfattande samlingen tillgänglig, att bereda underlag för framtida utställningar och att berika den löpande verksamheten. Moderna Museets forskning bedrivs av både interna och externa forskare. Finansieringen av museets forskningsprojekt sker delvis genom externa medel.

Några olika former för forskningsrelaterade projekt har prövats och flera samarbeten med universitet, högskolor, museer och andra akademiska institutioner har initierats. Resultaten redovisas genom interna och externa seminarier, större symposier, artiklar i nationella och internationella tidskrifter, i monografier och antologier, samt genom utställningar och kataloger.

Forskarbesök till samlingen

För att ta del av konstverk från Moderna Museets samling som inte visas i sal behöver du skicka en förfrågan till museets samlingssamordnare.

Planera ditt besök

Alla verk i Moderna Museets samling måste plockas fram från magasin inför ditt besök. Tänk på att ha god framförhållning då det kan ta tid att koordinera framtagning av verk. Moderna Museets intention är att handlägga inkommande ärenden inom tre veckor. Beskriv ditt eventuella forskningsprojekt och/eller varför du önskar framtagning av verk. Var beredd på att alla verk i samlingen inte är möjliga att tillgängliggöra beroende på placering, storlek eller kondition.

Du kan förbereda din förfrågan genom att söka i museets digitala verktyg Sök i samlingen.

Forskarbesök till arkivet

För att ta del av myndighetens arkivhandlingar kontakta museets arkivarie.

Planera ditt besök

Alla handlingar måste beställas fram inför ditt besök. Tänk på att ha god framförhållning då det kan ta tid att få materialet levererat. I din beställning vill vi att du specificerar vilket ämne och vilka årtal du vill ta del av handlingar ifrån.

Kopiering och fotografering av arkivhandlingar

Det går bra att få kopior av arkivhandlingar till en avgift på 50 kr för en beställning av tio stycken kopior. För varje sida därutöver är avgiften 2 kr. Du kan även själv fotografera av arkivhandlingar med egen kamera. Fotograferat arkivmaterial får endast användas för forskning eller för privata studier.

Bilder för publicering beställs genom museets Bildbyrå.

Vad finns i arkiven?

Moderna Museets arkiv består av Myndighetsarkivet och de två enskilda arkiven Pontus Hultén arkiv och Ulf Lindes arkiv, samt arkivet efter NUNSKU. Arkiven är dels en resurs för museets personal men är också öppet för forskare, studenter och en intresserad allmänhet.

Publicerad 22 maj 2015 · Uppdaterad 20 februari 2025