Vera Nilssons teckningar i Moderna Museets samling
I forskningsprojektet undersöker vi hur Vera Nilsson (1888–1979) arbetade med tecknandet som ett sätt att samla och bevara olika intryck från sin närmaste omgivning. Genom att följa hennes arbetsprocess från skiss till monumentalverk kan vi ta del av hur teckningarna fungerade både som minne och som egna berättelser.
I Vera Nilssons bildvärldar möter vi starka berättelser, som innehåller såväl det närliggande som det storslagna och världsomspännande. Hon dokumenterade sin vardag och använde sin position som konstnär för att berätta om människor som hon mötte, bland andra barn, studenter och arbetare. I detta avseende var hon både en traditionell och en progressiv tecknare.
Genom sin väl utvecklade iakttagelseförmåga visar Vera Nilsson oss 1900-talets stora samhällsförändringar. De globala frågorna, med fokus på allas lika värde och rättigheter, omsatte hon i teman som världsmedborgaren, nedrustning och motstånd.
Forskningsresultaten är planerade att ingå i Moderna Museets omfattande utställning av Vera Nilssons konstnärskap som kommer äga rum under 2027. Utställningen kommer att presentera ett urval av målningar, teckningar och skisser, från till exempel Parisårens tidiga verk, till hennes senare offentliga uppdrag.
Har du verk av eller med koppling till Vera Nilsson?
Du kan hjälpa oss att kartlägga Vera Nilssons produktion. Kontakta oss om du har teckningar, skisser, målningar, fotografier eller annat arkivmaterial med koppling till konstnären. Forskningsprojektet pågår från 2024 till 2026.
Kontakt:
Annika Gunnarsson, intendent teckning och grafik
a.gunnarsson@modernamuseet.se
Matilda Olof-Ors, intendent svenskt och nordiskt måleri och skulptur före 1974
m.olof-ors@modernamuseet.se
Publicerad 14 juni 2024 · Uppdaterad 15 juli 2024