Group 2

16.9 2011

Den Malmöbaserade konstnären Oskar Mörnerud tilldelas Fredrik Roos stipendium 2011

 

Oskar Mörnerud, Observationer, 2003 © Foto: Bo Mörnerud

 

 

Fredrik Roos stipendium är ett nytt konststipendium som framöver kommer att delas ut årligen till yngre nordiska konstnärer, företrädesvis verksamma inom måleri och skulptur. Med sin prissumma på 250 000 kr är det ett av Sveriges största konststipendier. Fredrik Roos stipendium 2011 tilldelas Oskar Mörnerud.

Oskar Mörnerud (1976) är uppvuxen på Öland, där han tidigt utvecklade ett intresse för fåglar och påverkades starkt av det öppna landskapet. Fåglar är något som tidigt förekommer i hans verk där han experimenterar med olika typer av kommunikationsformer.

Oskar Mörnerud arbetar med skulptur och installationer men har kanske främst uppmärksammats för sitt måleri, i vilket han använder foton, illustrationer och delar av tidningssidor som förlagor. Hans intresse för biologi, religion, kommunikation och populärvetenskap leder honom i utförandet av de små, noggrant utförda målningarna, som tillsammans formar berättelser och olika betydelsenivåer i ett landskap av uppställd rekvisita.

Den 16 november sker stipendieceremonin på Moderna Museet Malmö då en utställning med Oskar Mörnerud öppnar i det nya galleriet. I sin utställning kommer Oskar Mörnerud bl.a. att visa ett helt nytt verk som består av ett stort antal små målningar på papper, som tillsammans skapar en ny helhet och en större bild. Utställningen pågår till och med 22 januari 2012.

Oskar Mörnerud är utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm (1998-2004), och är idag bosatt och verksam i Malmö.

Publicerad 16 september 2011 · Uppdaterad 16 september 2011

Nyheter