personer sitter på plankor i utställningsrum

Adèle Essle Zeiss, Statolit, 2023 Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet Bildupphovsrätt 2023

Skolprogram

Parallellt med Lars Englunds utställning visar vi ”Statolit” av Adèle Essle Zeiss (f.1983), en installation som återkommande aktiveras under utställningsperioden genom en performance. En statolit är ett korn i jämviktsorganet hos växter, alger och vissa vattendjur som ändrar läge efter gravitationen. Läget hos statoliten registreras av organet så att växten eller djuret kan orientera sig i förhållande till lodlinjen.

Precis som Englund använder Essle Zeiss cement (ett bindemedel i betong), ett material som förknippas med hållfasthet och bärighet. Men i hennes konstverk är det inte bearbetat, materialet är enbart placerat på ett annat: cementsäcken är fastsurrad på en träplanka som hänger, balanserande i rep horisontalt i rummet. Säcken utgör en tyngd, en motvikt till personen som sätter sig på samma planka. På tre plankor vägs kroppar mot säckar och varje förändring i position skapar rörelse.

Lars Englunds och Adèle Essle Zeiss verk går i dialog i museet, trots 50 års åldersskillnad mellan konstnärerna. Skulptur som förhåller sig till och förändrar rummet, gemensamt för både Englund och Essle Zeiss är att de kräver av oss som betraktare att vi saktar ned och iakttar för att se konstverket och omgivningen.

Tema för workshop

Vi har valt ett tema att jobba med; Rastlösa objekt. Förhoppningsvis kan utställningen och vårt skolprogram vara en inspiration och initiera diskussioner och mer kreativt arbete när ni är tillbaka på skolan/förskolan.

Tema – RASTLÖSA OBJEKT

Från åk 4

Adèle Essle Zeiss använder enkla material. Tre långa träplankor från ett vanligt byggvaruhus är horisontalt placerade i rummet, på vardera är en cementsäck placerad, fastsatt med spännband. På andra sidan plankan sitter en dansare, kroppens tyngd balanseras mot säcken som utgör en motvikt. En liten förflyttning förändrar plankans höjd och påverkar rörelsen. Kan en person sitta helt, helt stilla? Testa!

Även om dansarna inte rör sig med flit är vare sig de eller plankorna någonsin helt stilla. Det kan kännas meditativt att titta på Statolit, på den långsamma och aldrig upphörande rörelsen. Genom att samarbeta i par eller mindre grupper skapar vi hängande mobiler inspirerade av Statolit. Med enkla material som träpinnar, tråd, gem och objekt med olika vikt och storlek. Vi prövar våra idéer och arbetssätt med skisser och samarbete.

Samtidigt pratar vi om lodlinjen, viktförskjutning, balans och jämvikt. När mobilerna är färdiga ska vi se om de kan vara helt stilla och vilken stämning de skapar. Att tillverka mobiler är en svensk hantverkstradition och förr kallades de för ”oro” och var ofta gjorda i halm. Enligt folktron kunde en oro fånga in onda andar och skulle hänga på en tunn tråd – ibland ett hårstrå – för att ständigt vara i rörelse.

Mer om utställningen