Maya Deren, A study in Choreography (stillbild), 1945 © Maya Deren/Bildupphovsrätt 2025. Sinziana Ravini, författare och psykoanalytiker (Foto: Christina Abdeeva)

Samtal i samlingen: Surrealism och psykoanalys

Samtal

24.5 2025

Stockholm

I den femte delen av ”Samtal i samlingen” möts författaren och psykoanalytikern Sinziana Ravini och Lena Essling, intendent på Moderna Museet och curator för utställningen ”Den underjordiska himlen”, i ett samtal om surrealismens och psykoanalysens förbindelser och aktualitet i dag.

Den franske poeten och författaren André Breton skrev 1924 det första surrealistiska manifestet. Breton var djupt inspirerad av psykoanalysen – han upptäckte Sigmund Freuds teorier 1916 och besökte honom i Wien 1921. Mötet med psykoanalysens fader kom att få ett avgörande inflytande på den surrealistiska rörelsen, till exempel genom det automatiska skrivandet och användningen av drömmen som källa till bilder, berättelser och fria associationer.

Enligt Freud finns det två vägar till det omedvetna: drömmar och språket, som får oss att höra vad det omedvetna säger och som vi inte vill höra. Men det finns en tredje väg, hävdar författaren och psykoanalytikern Sinziana Ravini – nämligen konsten, som hon menar alltid är en resa till och från det omedvetna.

Hör Sinziana Ravini och Moderna Museets curator Lena Essling i ett samtal om kopplingarna mellan surrealism och psykoanalys – och om varför de fortfarande är aktuella i dag. Efter samtalet gör Ravini en egen psykoanalytisk djupdykning i surrealismens mysterier.

foto av boksida i orange med svart text
André Breton, Det surrealistiska manifestet/Manifeste du surréalisme, 1924 Med illustrationer av Max Ernst. Foto: Paris: Éditions KRA, Nobelbiblioteket. Foto: My Matson/Moderna Museet.

Kalender

  • Samtal
  • På svenska

Samtal i samlingen: Surrealism och psykoanalys

Mer om programmet