Manniskor i ett rum

Economic Space Agency, öppet garage, lördagar, Oakland, Kalifornien

Economic Space Conference

Konferensens om alternativa ekonomier

20.1 2018

Stockholm

Välkommen till en konferens om hur konstnärer och aktivister idag förhåller sig till och påverkar den globala ekonomin. I samband med den avslutande helgen för utställningen Manipulera världen bjuder vi in till diskussioner kring konst, kryptovalutor och framtidens ekonomier.

Moderna Museet och Handelshögskolan i Stockholm bjuder in till diskussioner med konstnärer och ekonomer om kryptovalutor och ekonomins framtid, med det konkreta konstnärskapet Economic Space Agency i centrum. Konferensen är en del av utställningen Manipulera världen – Aktivera Öyvind Fahlström och äger rum under utställningens sista helg.

Öyvind Fahlströms verk ”Världsbanken” medverkar i utställningen Manipulera världen och har tydliga kopplingar till konferensens tema. Verket är en geopolitisk analys av världsekonomin från 1971 där en guldreserv utgör den teatrala installationens centrum. ”Världsbanken” sammanfaller i tid med guldmyntfotens avskaffande och framväxten av den samtida finansekonomi som kommit att definiera dagens skuldrelationer, tilltagande kapitalkoncentration och ojämlik fördelning av risk.

Organisationen Economic Space Agency är ett startupföretag i San Francisco som vill demokratisera finansvärlden. Deras innovationer inom kryptovalutor – det vill säga digitala utomstatliga valutor, såsom bitcoin – har liknats vid ”ett annat sätt att ockupera Wall Street”. I sitt nätverk samlar de allt från post-marxistiska filosofer och människorättsaktivister till internetförnyare och ekonomiska anarkister.

Medverkande i konferensen

I programmet medverkar Akseli Virtanen med sitt team (Economic Space Agency) , Tiziana Terranova (Neapels Universitet)  Brian Kuan Wood (e-flux journal) samt ett tiotal ekonomiforskare (Handelshögskolan i Stockholm).

Tiziana Terranova är en italiensk teoretiker och aktivist vars kritiska arbete fokuserar på samhällsförändringar i nätverksamhället. Efter monografin Network Culture, Politics for the Information Age (2004) har hon publicerat sin forskning i ett flertal artiklar och essäer. Tiziana Terranova är en frekvent föreläsare på konferenser om ekonomisk och teknologisk aktivism.

Brian Kuan Wood är en New York-baserad skribent och grundare av det digitala magasinet e-flux journal. Förutom att ha skrivit ett stort antal artiklar om och med olika konstnärer har han varit redaktör för publikationer som ”The Internet Does Not Exist” (2015) och ”Are You Working Too Much? Post-Fordism, Precarity, and the Labor of Art” (2011).

Ekonomiforskarna från Handelshögskolan i Stockholm intresserar sig för förändrat samspel mellan samhälle och ekonomi bl.a. inom områden som genus, finansiering, produktionsarbete, socialt entreprenörskap, hållbarhet, konsumtion, fördelning, lönsamhet och demokrati.

Program (på engelska)

13.00–13.10
Welcome and introductions by Fredrik Liew, curator Moderna Museet and Pierre Guillet de Monthoux, SSE Art Initiative

13.15–14.00
Economic Space Agency: New Monetary Perspectivism by Akseli Virtanen and crew

14.00–14.15
Questions from the Audience and the group of researchers from the Stockholm School of Economics

14.15–14.45
New Economic Agency by Tiziana Terranova

14.45–15.15
Coffee break

15.15–16.00
Pure metrics of new economic space by Brian Kuan Wood

16.00–16.45
Finance as a mode of Expression by Economic Space Agency

16.45–17.30
What is a Coin Offering?
Akseli Virtanen