Artisten EMMON poserar framför en strålkastare

EMMON Foto: Carl Stenlöv @ Smack!

EMMON

Konsert

18.3 2023

Stockholm

I samband med utställningen ”Sömnlösa nätter – Från 1980-talet i Moderna Museets samling” kommer electro/danceprojektet EMMON till Moderna Museet. Med syntmusik och storskaliga videoproduktioner kan EMMON ses som en samtida tolkning av 1980-talets ljudbild, och till utställningen som visar konst från samma tid.

EMMON såg dagens ljus redan 2001 och skapades som ett konstprojekt under Emma Nyléns studier på Konstfack i Stockholm. Den 18 mars spelar hon i Auditoriet, som en nutida kommentar till 1980-talet i utställningen ”Sömnlösa nätter – Från 1980-talet i Moderna Museets samling” och decenniets stora populärkulturella fenomen: Syntmusik.

Med remixer av kända svenska akter som The Knife, Melody Club och BWO kom Nylén in i musikbranschen under det tidiga 2000-talet. Som sångare, keyboardist och gitarrist i synt-bandet Paris, och som soloartist har hon turnerat både i Sverige och internationellt och släppt flera skivor. I höstas släppte EMMON albumet ”RECON” på den Stockholmsbaserade indielabeln Icons Creating Evil Art. Albumet vann nyligen priset ”Årets synt” på Manifestgalan 2023 och är nominerad till ”Årets release” på Synthsläggan.

Konserten utgår från albumet, och framförs tillsammans med videoprojektioner skapade av Niklas Kärreskog som tillsammans med hennes medproducent Jimmy Monell även är med live när EMMON står på Moderna Museets scen.

Artisten EMMON poserar framför en strålkastare
EMMON Foto: Carl Stenlöv @ Smack!
De nya låtarna har blivit hårdare och fått en mörkare kostym. Musikaliskt sett har jag gått tillbaka till mina kreativa rötter och till den ljudbild från 00-talets electroclash-scen som Emmon skapades ur och härstammar ifrån. – EMMON
Artisten EMMON poserar framför en strålkastare
EMMON Foto: Carl Stenlöv @ Smack!

Om Sömnlösa nätter

”Sömnlösa nätter – Från 1980-talet i Moderna Museets samling” är den första utställningen i Moderna Museets nya utställningsprogram där samlingen visas i tematiska utställningar. ”Sömnlösa nätter” dyker ned i den motsägelsefulla brytningstid som var 1980-talet och presenterar konstnärer som Cecilia Edefalk, Tuija Lindström, Ingrid Orfali och Cindy Sherman.