Azadeh Fatehrad

En större värld: Azadeh Fatehrad

Föreläsning

16.9 2016

Stockholm

Azadeh Fatehrad (född 1981 i Teheran) är konstnär och forskare vid the Photography Program, The Royal College of Art i London. Hennes konstnärliga forskningsområde är Irans feministiska historia från 1909 fram till idag och hon utgår från arkivmaterial i form av fotografi och rörlig bild. Irans feministiska rörelse har genom historien stundtals varit stark och den har haft stort stöd framför allt i den urbana medelklassen. Efter revolutionen 1979 förändrades allt och i föreläsningen på Moderna Museet kommer Azadeh Fatehrad att berätta om hur den utvecklingen har sett ut, samt visa delar ur sina verk.

Azadeh Fatehrad har ställt ut i London, Vancouver, New York och Teheran och har föreläst vid ett stort antal konferenser och symposier runt om i världen om sitt arbete.

I sin konstnärliga forskning har hon framförallt använt sig av arkivet vid Weltkulturen Museum i Frankfurt am Main och International Institute of Social History i Amsterdam, samt Institute for Iranian Contemporary Historical Studies i Teheran.