handavtryck mot en röd bakgrund och texten: When you read Art history, you are following the evolution of Art as a Species

Egill Sæbjörnsson, Object Species, 2021 © Egill Sæbjörnsson

Filmklubben: Egill Sæbjörnsson

Film & samtal

29.4 2022

Stockholm

Upplev en annorlunda Filmklubb när den isländske konstnären Egill Sæbjörnsson intar Moderna Museet. Se dokumentationen av performanceverket ”Skinn & Lak” som loopas under kvällen, videoinstallationen ”Mr. Piano och Mrs. Pile” och föreläsningsperformancen ”Object Species”. Visningarna följs av ett samtal med Egill Sæbjörnsson och Catrin Lundqvist, curator.

Egill Sæbjörnssons konst är ibland ren skönhet, andra gånger överraskar han med vildsinta troll. Med måleri och skulptur som grund berör hans konst teknologiska undersökningar och utrymmet mellan det fysiska och det virtuella.

Den 29 april presenterar Filmklubben tre verk av Egill Sæbjörnsson. Dokumentationen av performanceverket ”Skinn & Lak” (2001) och den performativa videoinstallationen ”Mr. Piano och Mrs. Pile” (2004), där ett piano och en obestämbar hög av bland annat fågelbajs för en filosofisk diskussion om rum, objekt och känslor. Och den nya föreläsningsperformancen ”Object Species” (2021).

Missa inte Filmklubben den 29 april som dessutom följs av en fest mellan 20-01. Välkommen!

Genom att sammanföra äldre verk av Egill Sæbjörnsson med den nya föreläsningsperformancen, ”Object Species” (2021), och genom att uppleva hans verk i relation till utställningarna på Kummelholmen i Vårberg Centrum och Andys Gallery i Stockholm, framträder Egill Sæbjörnssons holistiska synsätt på hur människor, natur och objekt hör samman.

Samarbetet mellan de olikartade ”konstställena” – Moderna Museet, Kummelholmen, Andys Gallery, Stockholm Art Week, Brillo Vox, Market Art Fair och Isländska Ambassaden – belyser också en annan av Egill Sæbjörnssons filosofiska idéer: Att konsten är en art i sig själv som interagerar med människor och som dessutom får människor att interagera med varandra.

Installationerna ”Skinn & Lak” och ”Mr. Piano & Mrs. Pile” går att se i och utanför Auditoriet, till och med den 1 maj 2022. 

Egill Sæbjörnsson

Med en bakgrund inom måleri har den isländske konstnären Egill Sæbjörnsson (född 1973) under de senaste tjugofem åren utvecklat konstverk som för samman 3D-miljöer, digitala projektioner, teknologi och ljud. Det handlar om allt mellan små intima utställningar i museer eller gallerier till storskaliga permanenta offentliga verk. Hans banbrytande arkitektoniska installation ”Steinkugel” för Robert Koch Institute i Berlin, är den första självgenererande videoinstallationen som uppförts utomhus i Tyskland.

Egill Sæbjörnssons konst är till synes humoristisk och lekfull, men söker sig mot djupare ontologiska och filosofiska frågeställningar. Han gör regelbundet föreläsningsperformances där han undersöker den teoretiska underbyggnaden i sin praktik. Egill Sæbjörnsson har bland annat ställt ut på Hamburger Bahnhof i Berlin, Frankfurter Kunstverein, Nationalgalleriet i Prag, 57:e Konstbiennalen i Venedig och 2019 var han nominerad till Ars Fennicas konstpris i Finland.