Förköpsbiljett krävs för tillfälliga utställningar. Det är en av åtgärderna vi vidtar för att minska smittspridning av coronaviruset. Läs om vad som gäller inför ditt besök

En person sitter framför en eld.

Giorgi Gago Gagoshidze, The Invisible Hand of My Father, 2019. Stillbild ur video.

Filmklubben: The Invisible Hand of my Father

Livestreamad filmvisning och samtal

16.4 2021

Stockholm

Välkommen till en digital filmvisning av ”The Invisible Hand of My Father” (2019) av konstnären Giorgi Gago Gagoshidze. Filmen följs av ett samtal mellan konstnären och Asrin Haidari, intendent på Moderna Museet och tidigare konstnärlig ledare för Luleåbiennalen.

I ”The Invisible Hand of My Father” porträtterar Giorgi Gago Gagoshidze sin far och dennes högra hand. Fadern föddes 1953 i Georgien och tillhörde den våg av migranter som efter Sovjetunionens fall åkte till Västeuropa för att söka arbete. Som byggarbetare spelade handen en avgörande roll för hans ekonomiska och sociala liv och försörjde hans familj under det decennium då han arbetade i Europa.

The Invisible Hand of my Father, 2019

HD video
24 min

Filmen utspelar sig i en förändrad tillvaro, efter en arbetsplatsolycka 2008 då fadern förlorade sin hand i en cementblandare. Som en följd av olyckan återvände han till Georgien och bosatte sig i familjens sommarstuga i Racha. Där lever han ett stillsamt liv som möjliggjorts av en portugisisk invalidpension.

Handen svävar som en ande över faderns tillvaro i Kaukasus storslagna omgivningar, och påminner om att premissen för livet i bergen är det faktum att olyckan ägde rum ”i rätt tid”: Just innan den globala marknadens ”osynliga hand” förlorade sitt grepp. Handen görs till en symbol för skiftande ekonomiska landskap – en protes omöjlig att skapa en meningsfull relation till.

Filmen visades senast som en del av Luleåbiennalen 2020. Det lokala landskapet och den rämnande jorden som följer av gruvindustrins verkningar var utgångspunkten för utställningen som tog plats på Välkommaskolan, en evakuerad gymnasieskola i Malmberget – ett samhälle mitt i en process av att försvinna till följd av gruvbrytningen. Krävande arbetsförhållanden och arbetsplatsolyckor har sedan länge varit närvarande i underjorden och vid pelletsverk i närheten av gruvorna.

Om de medverkande

Giorgi Gago Gagoshidze, född 1983 i Georgien, är konstnär verksam i Berlin. Hans arbete tar sin utgångspunkt i intresset för produktion och distribution av rörlig bild och dess socio-politiska betydelse. Gagoshidze är utbildad vid Konstakademin i Tbilisi samt under professor Hito Steryerl i nya media vid UDK Berlin. Hans verk har visats internationellt i olika utställningar så som Kunsthalle Wien, steirischer herbst ’19, Graz, Mint, Stockholm, Luleåbiennalen 2020, n.b.k., Berlin och The 30th Biennial of Graphic Arts, Ljubljana.

Asrin Haidari är intendent på Moderna Museet och tidigare konstnärlig ledare för Luleåbiennalen.

Bli medlem i Filmklubben!

Medlemskapet är gratis. Som medlem får du

  • Biljetter till reducerade priser.
  • Nyhetsbrev inför varje filmvisning.
  • Vara med i Facebookgruppen Filmklubben Moderna Museet. Där kan du ta del av extramaterial kring våra filmvisningar. Föreslå kommande filmklubbskvällar. Få och ge tips om filmer och filmvisningar. Knyta nya filmkontakter och söka samarbeten. Ställa frågor och diskutera film!

Bli medlem genom att skicka ett mail till filmklubben@modernamuseet.se med för- och efternamn samt mailadress som du vill ha nyhetsbrev till. Du behöver inte vara medlem för att delta i Filmklubbens visningar på plats i museet, men förboka din fria plats med ett mail till filmklubben@modernamuseet.se. För att ta del av livestream av vissa filmer behöver du vara medlem.

Hantering av personuppgifter

För att bli medlem i Filmklubben behöver vi hantera dina personuppgifter (namn och e-postadress). Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter: Moderna Museets integritetspolicy

Om Filmklubben

Filmklubben är platsen för film och samtal på fredagskvällar.

Filmklubben startade 2018 i sin nuvarande form, och visar filmer i gränslandet mellan konst- och dokumentärfilm, samt experimentfilmer. Ofta medverkar konstnären eller regissören i ett samtal efter filmen. Våren 2021 samarbetar vi med Kungl. Konsthögskolan och Tempo dokumentärfestival.

Filmen har haft en given plats på museet sedan första början. Redan vid öppnandet 1958 fanns Moderna Museets Filmklubb. Där visades allt från barnfilm till de senaste experimentella konstfilmerna.

Under 90- och 00-talen presenterade museet internationella konstnärer i serien Samtida Film och Video. Andra filmvisningar har ofta skett i anknytning till museets utställningar eller i samarbete med Kungl. Konsthögskolan, Filmform, Cinemateket, Tempo dokumentärfestival, CinemAfrica, Stockholms Feministiska Filmfestival med flera.

Tidigare program: Filmklubben

Filmklubbens redaktion

Lena Essling, intendent, Catrin Lundqvist, intendent.

Kontakt

filmklubben@modernamuseet.se