Sierra Urich Stillbild ur "Joonam". 2023.

Filmklubben: Joonam

Film & Samtal

26.4 2024

Stockholm

I samarbete med Salam Cinema presenterar Filmklubben dokumentären ”Joonam”. Efter att ha konfronterats med ett provocerande familjeminne och en livslång separation, inspireras filmskaparen Sierra Urich till att gräva i sin mors och mormors komplicerade förflutna och i sin egen splittrade iranska identitet.

Efter filmvisningen samtalar Parisa Amiri, frilansjournalist och programledare, Talieh Ashjari, sociolog, Nadi Tofighian, forskare och lektor i Filmvetenskap vid Linnéuniversitetet och Sara Recabarren, frilansjournalist.

Dokumentärfilmen ”Joonam”, som fått sitt namn efter en kärleksförklaring på farsi, är full av den humor och hjärta som bara en film om familjen kan vara. Med utgångspunkt i sin familjs historia och minnen, som sin mormors erfarenheter som barnbrud och sin mors upproriska tonår under den iranska revolutionen, har filmskaparen Sierra Urich skapat en rik och personlig film som på ett engagerande sätt speglar den iranska diasporans erfarenheter. Den talar till alla som påverkas av immigrationens förskjutningar.

Sierra Urich växte upp på landsbygden i Vermont i USA, en plats och en typ av uppväxt som befinner sig långt från hennes mor Mitras och mormor Behjats hemland Iran – ett land Sierra Urich bara kände genom familjeberättelser, mat och högtider. Möjligheten besöka Iran kändes små, mer som en som en ouppnåelig dröm, så i stället gör Sierra Urich en annan sorts resa med målet att bättre förstå sin splittrade iranska identitet.

De språkliga och kulturella utmaningarna till trots – för att inte nämna de geopolitiska konflikterna och förflyttningarna – vänder sig Sierra Urich till Mitra och Behjat för att skapa ett djupt gripande och ibland avväpnande humoristiskt filmporträtt av tre generationer kvinnor och deras komplexa förhållande till ett Iran som inte längre existerar.

Person sitter lutad mot en säng framför en laptop
Sierra Urich Stillbild ur "Joonam". 2023.
Sierra Urich Stillbild ur "Joonam". 2023.

Om regissören

Sierra Urich är en iransk-amerikansk (”neem-rooni”), prisbelönt filmskapare och tvärvetenskaplig bildkonstnär som bor i Vermont i USA. ”Joonam”, som är hennes första film, hade premiär på Sundance Film Festival 2023 och tog hem tre jurypriser för bästa dokumentärfilm på Cleveland International Film Festival, Bentonville Film Festival och Sharjah Film Platform.

Sierra Urich hedrades på Doc NYC:s 2023 ”40 Under 40-lista” och nominerades till The Independent Spirit Award. Hon var artist-in-residence vid Banff Centre for the Arts 2017, Sundance Nonfiction Directors Residency Fellow 2018, Points North Fellow 2018, Firelight Doc Lab Fellow 2021, Chicken & Egg Lab Fellow 2022. Hon har nominerats till Creative Capital Award två gånger.

Sierra Urich Stillbild från "Joonam". 2023
Sierra Urich Stillbild ur "Joonam". 2023.