Jayce Salloum & Walid Raad, Talaeen a Junuub (Up to the South) (stillbild från film), 1993

Filmklubben LIVE: Up to the South

Livestreamad filmvisning och samtal

24.4 2020

Stockholm

Museet är stängt men Filmklubben är öppen! Slå dig ner hemma i soffan och livstreama filmen ”Up to the South” (1993), en alternativ dokumentärfilm om Libanon-Israelkonflikten av konstnärerna Walid Raad och Jayce Salloum. Filmen introduceras av Fredrik Liew, intendent och följs av ett samtal med författaren och poeten Alexandre Najjar och Catrin Lundqvist, intendent. Filmvisningen, introduktion och samtal livestreamas här på museets webbplats.

Om Talaeen a Junuub (Up to the South) (1993)

Av: Jayce Salloum och Walid Raad
60 min

En gåtfull men stark dokumentär om situationen, politiken och ekonomin i södra Libanon 1993, med fokus på det sociala, intellektuella och folkliga motståndet mot Israels ockupation, föreställningar om ”landet” och ”kulturen”, och det libanesiska folkets hotade identiteter. Filmen är samtidigt en självmedveten kritik av dokumentärgenren och dess traditioner.

De båda konstnärerna vistades i Beirut tillsammans för att arbeta med workshops och experimentell film. Året var 1993 och på helgerna reste de i bil mot bergen i södra Libanon, där konflikten pågick, för att filma och intervjua lokalbefolkningen om deras erfarenheter och åsikter. Resultatet blev ”Up to the South”, en skildring som ger bakgrund till Walid Raads konstnärskap som just nu presenteras på museet i utställningen Walid Raad: helt ärligt, vädret hjälpte.

Om filmskaparna

Walid Raad

Walid Raad inledde sitt konstnärskap i slutet av 1980-talet och har sedan dess huvudsakligen arbetat med tre stora projekt: The Atlas Group, Sweet Talk: Commissions och Scratching on things I could disavow. Dessa projekt är tätt knutna till erfarenheter av en uppväxt i Beirut under inbördeskriget i Libanon, flytt till New York, samt en framväxande karriär i en globalt expansiv konstvärld.

Raad intresserar sig för hur olika former av våld påverkar kroppar, sinnen, kultur och tradition. I fotografi, video, skulptur, text och installationer utgår han från historiska händelser och föreställer sig tillsynes orimliga, bisarra och förunderliga situationer och dokument.

Jayce Salloum

Salloum är född i Kanada 1958 och barnbarn till libanesiska invandrare. Salloums konstnärskap utspelar sig i och emellan det personliga, vardagliga, lokala och transnationella. Han har levt på många olika platser men är idag bosatt i Vancouver i Kanada. Hans konst är full av intim subjektivitet och diskursiva utmaningar, men samtidigt kritiskt självsäker i hanteringen av samhällsfenomen och politiska realiteter. Han har arbetat med installation, fotografi, teckning, performance, text och video sedan 1978, och dessutom organiserat utställningar, hållit workshoppar och samordnat en mängd olika kulturprojekt.

Introduktion och efterföljande samtal

Filmen introduceras av Fredrik Liew som är curator för utställningen Walid Raad: helt ärligt, vädret hjälpte. Han berättar om Walid Raads bakgrund och om utställningen vars centrala tema är hur våld, krig och kris påverkar kroppar, sinnen, föremål och kultur.

Efter filmen samtalar den libanesiske författaren och poeten Alexandre Najjar, Beirut, som bland annat skrivit boken ”Krigets skola: ungdomsminnen” (2009), med Catrin Lundqvist, intendent, Moderna Museet. Samtalet som streamas i realtid kretsar kring filmen och boken och hur krig och våld på olika sätt kan tolkas och upplevas.

Vill du ställa frågor till de medverkande kan du använda chatten på Moderna Museets YouTube-kanal.

Alexandre Najjar

Najjar är född i Libanon 1967. Han är advokat och litteraturkritiker och en av Libanons främsta samtida författare. Han är ansvarig för den libanesiska dagstidningen ”L’Orient-Le Jour”s litteraturbilaga och före detta rådgivare till det libanesiska kulturdepartementet (1999–2009). Najjar har tilldelats en rad priser och utmärkelser och skrivit ett 30-tal böcker på franska och arabiska som översatts till tolv språk, bland annat ”Krigets skola”, ”Khalil Gibran, l’auteur du prophète”, ”Le Silence du ténor”, ”Berlin 36”, ”Harry et Franz”, ”Le Roman de Beyrouth” och ”Dictionnaire amoureux du Liban”.

Fredrik Liew

Fredrik Liew är gruppchef för utställnings- och samlingsintendenter och intendent med ansvar för svensk och nordisk konst från 1973 på Moderna Museet. Han är curator för utställningen Walid Raad: helt ärligt, vädret hjälpte.

Catrin Lundqvist

Catrin Lundqvist är intendent på Moderna Museet och arbetar med programverksamhet. Hon är en av redaktörerna för Filmklubben och är ansvarig för genomförandet av Walid Raads performance Kicking the Dead and/or Les Louvres i utställningen Walid Raad: helt ärligt talat, vädret hjälpte.