Architecture of an Atom

Filmpremiär med performance

31.10 2014

Stockholm

Architecture of an Atom är en långfilm/konstberättelse av transmediakonstnären JULIACKS. Innan filmen framförs en performance av Sari TM Kivinen: A song for Toivo, 10 minuter. Efter filmvisningen blir det ett samtal mellan JULIACKS och John Peter Nilsson, chef, Moderna Museet Malmö.

av JULIACKS (62 min)

Datum: 31 oktober 2014
Tid: kl 18
Plats: Biografen, plan 2
Pris: Fri entré, begränsat antal platser

Architecture of an Atom (En atoms arkitektur) består av ett antal performancefilmer i serien ”Infinite Whistle” och en grafisk roman om en grupp vuxna barn som flyttar in i en övergiven simbassäng i franska Alperna. Det är en polyfonisk kärlekshistoria vars struktur är baserad på atomens form.

Projektet är en samproduktion med Moderna Museet, Néon, LA BOX, Atomic Center, Florian från kollektivet Grrrnd Zero, 360m3, ALT_CPH, seriefestivalen Crack och seriefestivalen i Helsingfors, filmproducenterna Nattlek, Killer och SBK Filmmaking, samt Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet och alla de privatpersoner, band och grupper som har möjliggjort filmen.

JULIACKS är en transmediakonstnär, författare, producent, scenkonstnär och eventdesigner som med hjälp av film, multimediala performanceinstallationer, serier och dramatik skapar berättelsevärldar i Nordamerika och Europa.
JULIACKS.com

Berättelsens kärna består till hälften av en 62 minuter lång film som spelades in i Winnipeg i Kanada i december 2012 och augusti 2013 i Lyon och de franska Alperna, med sekvenser från Sverige, Danmark, Italien och USA. Filmad med video och mobil, 8 mm och 16 mm filmkamera.
Trailer

Klippning: Jeanne Applegate. Foto: Jake Russell (Frankrike), Steven K. Johnson (Kanada) Mikael Lindahl (Sverige och Danmark), Joshua Aylett (Sverige,) Philippe Zerr och Zhenqian Huang (Frankrike) Kevin Kuo och Juliacks (USA). Kostymörer: Baptiste Odet (Frankrike), Florian Emma (Frankrike), Jeannine Han (USA) och Sarah Griffifths (Kanada). Medverkande: Anna Barie (USA), Vanessa Bonnet Delmond (Frankrike), Jean Louis Delorme (Frankrike), Raphael Defour (Frankrike), Zen Jefferson (USA), Kolbeinn Karlsson (Sverige), Sari TM Kivinen (Australien och Finland), Jane Rhyu (Sydkorea och USA), Veronika Driedger (Kanada), Charlene Van Buekenhout (Kanada). De medverkande kommer från olika konstarter (dans, performance, musik, serier, cirkus, teater). Cameoroll: JULIACKS. Musik: Ela Orleans (Polen, baserad i Glasgow). Ytterligare musik av bland annat The Family Underground (Danmark) och MAG (Sverige).
Språk: Franska, engelska, finska. Engelska undertexter.

The Infinite Whistle Series är en filmatiserad, performancebaserad samtidsopera av JULIACKS, som framfördes vid tre tillfällen den 20 januari 2013 på Moderna Museet Malmö i samband med öppning av utställningen Supersurrealismen. Malmöbor bjöds in att delta i performanceakterna tillsammans med konstnären JULIACKS.


I samband med premiären framförs A Song for Toivo Som är en 10 minuter lång performance som handlar om migration och omflyttningar. Den framförs som sång av Sari TM Kivinen på Toivos tre språk, finska, svenska och engelska.

A Song for Toivo av Sari TM Kivinen

A Song for Toivo (En sång för Toivo) är en kort performance som berättar en historia om förskjutning, migration och omflyttningar. Sången är gestaltad som en talad och sjungen berättelse på en blandning av Toivos tre språk: finska, svenska och engelska. Genom olika berättartekniska grepp utforskar performancen både personliga och allmänna upplevelser av migration, förflyttning och kulturell identitet.

Toivo är en man i 80-årsåldern som bor på Sunshine Coast i Australien. Han kom till Sverige från Ingermanland i Finland som krigsflykting när han var barn. 1952 lämnade han Sverige och åkte till Australien som sjöman. Sari T.M. Kivinen är en finsk-australiensisk performancekonstnär som är en åttondel svensk och en åttondel ingermanlänning. Hon träffade Toivo i början av 2014 när hon intervjuade finländare som bor i Queensland i Australien.

Om konstnären:
Sari TM Kivinen är bild- och performancekonstnär och är idag baserad i både Helsingfors och Brisbane. Hon har en konstnärlig kandidatexamen från University of Western Sydney (2004), en magisterexamen i Live Art and Performance Studies (LAPS) från Teaterhögskolan i Helsingfors (2011) och har deltagit i många utställningar i Australien och internationellt. I hennes verk utforskas teman som migration, kollektiva berättelser och sociala roller. Under 2014 har Sari med stöd från Kone Foundation arbetat med ett konstnärligt forskningsprojekt om människor med finskt ursprung som bor i Queensland i Australien.