Protester i Hong Kong i augusti 2019. Demonstranter kräver att polisbrutaliteten upphör och att regeringen svarar på folkets ”fem krav”, efter att en volontärläkare sköts i ögat av polisen. Foto: Vivienne Chow

Hong Kong’s Artful Protests

Föreläsning med Vivienne Chow

29.10 2019

Stockholm

Vad är konstens roll i Hongkongs demokratirörelse? Vilka blir konsekvenserna när konst, musik och rörlig bild används i kampen för rättvisa? Lyssna till den prisbelönta journalisten Vivienne Chows föreläsning om hur konstnärliga uttryck blivit en integrerad del av Hongkongs demokratirörelse.

I Hongkong rasar sedan i juni gatuprotester överallt. Gnistan till demonstrationerna gällde tillbakadragandet av ett kontroversiellt utlämningsförslag till Kina, men utvecklades under sommaren till en folkrörelse där Hongkongborna kräver att få åtnjuta de demokratiska rättigheter som utlovas i stadens konstitution.

Våldet har eskalerat när polisen försökt slå ned upproren. Trots detta har demonstranterna lyckats hålla manifestationerna levande, särskilt genom att ta till konstnärliga uttryck. Fantasi och tekniskt innovativa metoder har använts för att söka nya kommunikationsvägar i det offentliga samtal som protesterna kan sägas vara.

Vivienne Chow är kritiker och prisbelönt journalist

Efter 15 år som reporter på South China Morning Post är hon numer frilans i Hongkong och bevakar konst, kultur och kulturpolitik. Hon har bland annat skrivit för ”BBC Culture”, ”Artnet”, ”The Art Newspaper”, ”Quartz” och ”The New York Times”. 2018 mottog hon IJP Premium Fellowship Award.

Cecilia Blomberg inleder föreläsningen. Blomberg är producent och kritiker på Sveriges Radios Kulturredaktion och styrelsemedlem i svenska AICA.

Kontakt: Karin Malmquist, intendent