Detaljbild av målningen Kväll över Potsdam

Lotte Laserstein, Detaljbild av målningen Kväll över Potsdam, 1930 Staatliche Museen zu Berlin, Nationalgalerie © Lotte Laserstein Bildupphovsrätt 2023

Kväll på terrassen

Läsning av dramatiskt verk

17.3 2024

Stockholm

Den tyska pjäsen ”Kväll över Potsdam” tar sin utgångspunkt i konstnären Lotte Lasersteins kända verk med samma namn. Möt skådespelarna Odile Nunes, Frida Hallgren, Linus Troedsson, Manuela Gotskozik Bjelke, Emil Hedayat och Matilda Ragnerstam i en läsning av pjäsen.
Vad hände egentligen på terrassen i Potsdam, och varför är Jesus en kvinna?

När den tyska konstnären Lotte Laserstein flyr till Sverige 1937 blir det början på en livslång exil. Länge är hon bortglömd i Tyskland men återupptäcks i början av 2000-talet. Ett av hennes mest betydande verk är ”Kväll över Potsdam” (Abend über Potsdam, 1929-30) som just nu visas i utställningen ”Lotte Laserstein – Ett delat liv”.

Målningen föreställer fem vänner samlade runt ett bord där det dukats upp med frukt, bröd och dryck i en komposition som för tankarna till Leonardo Da Vincis ”Den sista nattvarden”.

Till de som fascinerades av Lotte Laserstein hör dramatikerna Lutz Hübner och Sarah Nemitz. När de fick en förfrågan om att skriva något för Hans Otto Theather i Potsdam, Tyskland, resulterade det i pjäsen ”Abend über Potsdam” (Kväll över Potsdam) som hade premiär 2017.

”Kväll över Potsdam” är aldrig tidigare spelad i Sverige och skådespelaren Odile Nunes är initiativtagare till läsningen på Moderna Museet. Medverkar gör också skådespelarna Frida Hallgren, Linus Troedsson, Manuela Gotskozik Bjelke, Emil Hedayat och Matilda Ragnerstam.

Från vänster: Odile Nunes, Frida Hallgren, Linus Troedsson
Från vänster: Manuela Gotskozik Bjelke, Emil Hedayat, Matilda Ragnerstam
Fem personer sitter vid ett bord
Lotte Laserstein, Kväll över Potsdam, 1930 Staatliche Museen zu Berlin, Nationalgalerie © Lotte Laserstein Bildupphovsrätt 2023


Om pjäsen

”Abend über Potsdam” från 2017 är komponerad utifrån figurerna i Lotte Lasersteins målning och den speciella tid den tillkom i. En tid då den demokratiska Weimarrepubliken är på upphällningen; arbetslösheten är hög, ekonomin i kris och antisemitismen tilltar. Stämningen i verket är märklig och präglas av tomhet och uppgivenhet. Vännernas blickar är intensiva men korsas aldrig. Några av personerna är identifierade, däribland Traute Rose – Lasersteins nära vän och favoritmodell – medan andra är mer okända, vilket givit dramatikerna, Lutz Hübner och Sarah Nemitz, fritt spelrum att fantisera kring händelser och dialoger.

Om dramatikerna

Lutz Hübner (f. 1964) är utbildad skådespelare, men har även studerat tyska, filosofi och sociologi. Han är verksam som dramatiker, regissör och frilansskribent. Sarah Nemitz (f. 1964) har studerat dans, tyska, filosofi samt konsthistoria. Hon är verksam som dramatiker, manusförfattare och skådespelare.

Tillsammans har duon alltsedan 2001 kontinuerligt arbetat tillsammans och skrivit ett 40-tal pjäser. De är flitigt översatta och hör till de mest spelade samtida dramatikerna i Tyskland.