Ett självporträtt där konstnären håller i en katt samtidigt som hon målar.

Lotte Laserstein, Självporträtt med katt, 1928 © Lotte Laserstein Bildupphovsrätt 2023

Lotte Laserstein

Ett delat liv

11.11 2023 – 14.4 2024

Stockholm

Öppnar om 156 dagar

Den tysk-svenska konstnären Lotte Laserstein (1898–1993) är en av konstvärldens mest spännande återupptäckter. Vi presenterar den hittills största utställningen med hennes konst i Sverige och Norden. Här med lika stort fokus på de mångsidiga verk som Laserstein skapar i exil i Sverige som hennes tidigare produktion från Tyskland.

Laserstein, som numera räknas till en av 1900-talets stora realister, kommer till Sverige som emigrant från Tyskland 1937 på grund av nationalsocialisternas judeförföljelser. Det sker mitt i konstnärskarriären i Weimarrepubliken, där hon framgångsrikt sammanfört traditionellt måleri med samtida motiv och teman, bland annat den nya, självsäkra kvinnan.

I Sverige fortsätter Laserstein att arbeta under fem mycket produktiva årtionden, där processen för att hitta fotfäste i det nya hemlandet är tydlig. I expressiva självporträtt, rörande skildringar av andra emigranter samt landskap och stadsbilder väcker hennes svenska produktion frågor om vad det innebär att förlora sitt eget kulturella och sociala sammanhang och anpassa sig till ett nytt.