Lotte Laserstein
Ett delat liv
11.11 2023 – 14.4 2024
Stockholm
Konstnären Lotte Laserstein är en av konstvärldens mest spännande återupptäckter och räknas idag till en av 1900-talets stora realister. Utställningar i Tyskland har lockat en bred publik att utforska den länge bortglömda konstnären och givit henne en plats i 1900-talets konsthistoria.
Utställningarna har främst fokuserat på Lasersteins verk från 1920-talet fram till 1930-talets början, det vill säga perioden innan hon tvingades lämna Tyskland och leva i Sverige. Under fem decennier i Sverige producerade Lotte Laserstein en extremt omfattande, tematisk och stilistiskt mångsidig samling verk, som alltså endast delvis belysts i tidigare presentationer.
Utställningen ”Lotte Laserstein – Ett delat liv” belyser i lika hög grad de mångsidiga verk som konstnären skapade i exil i Sverige, som hennes tidigare produktion från Tyskland.
Från Tyskland till Sverige
Lotte Lasersteins konstnärliga karriär börjar i Berlin på 1920-talet. Efter att hon år 1927 tagit examen vid Berlins konstakademi – som en av de första kvinnorna – lyckas hon snabbt göra sig ett namn på stadens konstscen.
Den framgång som de tyska konstkritikerna förutspådde och tillskrev Laserstein på 1920-talet fick ett abrupt slut år 1933 med nazisternas maktövertagande. Som judinna blev Laserstein alltmer utestängd från det offentliga konstlivet.
År 1937 kommer Laserstein till Sverige som emigrant på grund av nationalsocialisternas judeförföljelser. Genom en inbjudan till en utställning från Galerie Moderne i Stockholm lyckas Laserstein ta sig själv och några av sina viktigaste verk till Sverige. Här arbetar hon under fem mycket produktiva årtionden, i en ny tillvaro som porträtt- och landskapsmålare.
Den första delen av utställningen ”Ett delat liv” tillägnas Lasersteins tid i Berlin under 1920- och 30-talen – med centrala verk skildras hennes konstnärliga början och första framgångar i Weimarrepubliken. Den andra delen uppmärksammar Lasersteins år i Sverige.
Lotte Laserstein beskrev sitt liv och sin karriär med orden ”Med räddningen till Sverige bröts mitt liv itu”. Denna delning har också fått prägla utställningens struktur.
”Genom Lotte Lasersteins representativa beställningsporträtt, expressiva självporträtt, rörande skildringar av andra emigranter samt landskap och stadsbilder, är det möjligt att spåra exilens villkor”, berättar utställningens curatorer Iris Müller-Westermann och Anna-Carola Krausse. De fortsätter:
Lasersteins svenska produktion väcker frågor kring vad det innebär att ha förlorat sin egen kulturella och sociala miljö och behöva söka fotfäste i ett nytt samhälle.
Kväll över Potsdam
I utställningen i Stockholm tillkommer bland annat ett av Lasersteins viktigaste verk – ”Kväll över Potsdam” (1930). De unga människorna som sitter tysta och tankfulla på en balkong i skymningen förmedlar den känsla av rådvillhet och samhällskris som präglar slutet av Weimarrepublikens tid.
Tillkomstprocessen är väldokumenterad. Den långa träpannån transporterades med pendeltåg till Potsdam och därefter vidare med hästdroska till själva destinationen, till vänner som hade en stor takterrass med utsikt över Potsdam. Där gjordes skisserna, men bakgrundsmålningen och det tidskrävande arbetet med persongalleriet, utfördes i ateljén.
I Sverige döpte Laserstein om målningen till ”Mina vänner”, kanske som ett slags hommage till det hon lämnat bakom sig.
Fördjupning
Läs curatorerna, Anna-Carola Krausse och Iris Müller-Westermanns, fördjupande text: Introduktion av curatorerna
Biografi
Följ Lotte Lasersteins liv och konstnärskap genom årtalen. Läs biografin: Konstnärens liv i årtal
Intervju med konservatorerna
Under förberedelserna inför att ”Lotte Laserstein – Ett delat liv” skulle öppna på Moderna Museet Malmö i våras fick vi en pratstund med konservatorerna Thèrése Lilliegren och Annika Nelson.
Läs intervjun med konservatorerna: Konservatorerna om sitt arbete
”Lotte Laserstein – Ett delat liv” visas på Moderna Museet i Stockholm från den 11 november till 14 april 2024. Tidigare visades utställningen på Moderna Museet Malmö.
Utställningen är curaterad av Iris Müller-Westermann, f.d. museichef för Moderna Museet Malmö och nuvarande senior intendent på Moderna Museet i Stockholm och Anna-Carola Krausse, konsthistoriker och Lasersteinexpert, Berlin.
Med stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Jacob Wallenbergs Stiftelse, Särskilda fonden och Mannheimer Swartling.
The Lotte Laserstein Exhibition Circle:
Veronica och Lars Bane
Charlotte Meyner och Henrik Persson
Marina Szugalski Klagsbrun och Harry Klagsbrun
Anonyma donatorer
Kväll på terrassen
Den tyska pjäsen ”Kväll över Potsdam” tar sin utgångspunkt i konstnären Lotte Lasersteins kända verk med samma namn. Möt skådespelarna …
Läsning av dramatiskt verk
Utställningsguide
I Moderna Museets utställningsguide hittar du audioguider, texter och annat material som syftar till att göra besöket på museet mer lärorikt. …
Lyssna på konstens berättelser
Årskort
Med Årskortet får du får fri entré till alla utställningar under ett helt år. Köp ditt årskort i dag och besök oss så många gånger du …
Årskort
Nyhetsbrev
Prenumerera på våra nyhetsbrev! Då får du det senaste om det senaste på Moderna Museet direkt till din mail. Är du lärare? Då har vi …