Group 2
Plaster Surrogates, installationsbild

Plaster Surrogates (1984) av Allan McCollum i Implosion – ett postmodernt perspektiv! Moderna Museet, 1987. Foto: Moderna Museet © Allan McCollum

Lars Bang Larsen och Lars Nittve

Samtal om utställningen Implosion från 1987

21.11 2017

Stockholm

Fri entré
Vår nytillträdde intendent Lars Bang Larsen möter tidigare överintendent Lars Nittve i ett samtal om den betydelsefulla utställningen ”Implosion – ett postmodernt perspektiv” som ägde rum på Moderna Museet 1987.

Hösten 2017 visas ”Implosion” i form av en mindre arkivutställning i Pontus Hulténs Visningsmagasin. Detta är utgångspunkten för kvällens samtal om ”Implosion” och om Lars Nittves utställningspraktik då och senare. Välkommen!

Utställning för att stärka samtidskonsten 1987

Utställningen ”Implosion – ett postmodernt perspektiv” öppnade den 24 oktober 1987 på Moderna Museet och introducerade postmodern konst för en svensk publik. Utställningens intendent var Lars Nittve. Hans ambition var att stärka museets bevakning av samtida konst. Större delen av utställningsytan upptogs av unga, amerikanska konstnärer som Gretchen Bender, Robert Longo och James Welling.

Diskussion om original och kopia

Utställningen blev viktig för den fotobaserade konsten och videokonsten med presentationer av konstnärer som Barbara Kruger, Cindy Sherman, Laurie Simmons, Sherrie Levine och Dara Birnbaum. Allan McCollums verk Plaster Surrogates (1984) presenterades i det första utställningsrummet och vittnar om en vid tiden omdebatterad konflikt mellan original och kopia.

Lars Nittve var överintendent 2001–2010

Lars Nittve är välkänd för många av museets besökare som överintendent på Moderna Museet 2001–2010. Innan dess hade han en lång karriär som lärare vid Stockholms Universitet, konstkritiker på Svenska Dagbladet och Artforum och förste intendent på Moderna Museet. Från 1990 var han chef för Rooseum–Center for Contemporary Art i Malmö, Louisiana Museum for Moderne Kunst i Humlebæk och Tate Modern i London. Efter åren på Moderna Museet ansvarade han för det gigantiska museiprojektet M+ i Hong Kong, som planeras att öppna i slutet på 2019. Sedan våren 2016 bor Lars Nittve i Edsåsdalen i Jämtland.

Lars Bang Larsen är intendent för internationell konst

Lars Bang Larsen är adjungerad intendent för internationell konst på Moderna Museet, konstvetare och skribent. Han tillträdde på Moderna Museet i september 2017. Hans tidigare utställningar inkluderar A History of Irritated Material (2010) och Reflections from Damaged Life (2013) och han var med-curator på São Paulo-biennalen 2016, Incerteza Viva. Lars Bang Larsen är även författare till böcker som The Model of a Qualitative Society (2010) och Networks (2014).

Kontakt: Camilla Carlberg, intendent och chef förmedling