NKK ceremoni i februari 2018 Foto: Petra Koppla Dahlberg, NKK

#metoo – ett år senare

Performance med Nya Konstnärsklubben

12.10 2018

Stockholm

I kölvattnet av #metoo och #konstnärligfrihet bildades Nya Konstnärsklubben (NKK): en fredad klubb som består av kvinnor, transpersoner och icke-binära. Var med och fira födelsen av en ny sorts gemenskap som vill inspirera till aktivism. Vi ger plats åt NKK som bjuder in till performanceakten ”Kungörelse” och mingel i Moderna Bar. DJ: Lisa Jeannin, NKK.

Du möts av den svarta mattan och vibrerande aktivitet

Moderna Museet ger plats åt Nya Konstnärsklubben (NKK) som erbjuder dig att delta i firandet av födelsen av en ny sorts gemenskap som vill inspirera till aktivism. Redan i museets entré kommer du att känna av den vibrerande aktiviteten av denna nya rörelse; du möts av den svarta mattan och av individer som vägleder dig att ta plats i Auditoriet. När ljuset i lokalen tonas ner och ridån öppnas möter du i en tableau vivant – en levande tavla – den Nya Konstnärsklubben. Under den rituella performanceakten ger de röst åt sina tankar och intentioner. Välkommen till performanceakten och efterföljande mingel med NKK i Moderna Bar, där du kan få alla dina frågor om NKK besvarade. DJ: Lisa Jeannin. Regiöga och ljus: Åsa Kalmér.

NKK endast för kvinnor, transpersoner och icke-binära konstnärer

NKK är en ideell organisation, en fredad klubb som består av kvinnor, transpersoner och icke-binära som är konstnärer eller på annat sätt konstprofessionella. NKK arbetar med politisk och magisk aktivism, där syster- och syskonskap betraktas som magiskt och i sig själv leder till respekt och omsorg för vår jord och för varandra. NKK har tröttnat på mans- och elitkulturen inom konstområdet och ser istället sina föregångare i de uråldriga strömningar där kvinnokultur har frodats. NKK skyr de sammanhang där lukten av häxbålens brand ännu dröjer sig kvar.

#metoo och #konstnärligfrihet ledde till diskussioner och förändring

”Konstnärlig frihet” var den rubrik som konstvärlden manifesterade sig genom under #metoo-uppropen i Sverige. Samlingsplatsen för aktivisterna var Facebook och manifestationen publicerades i Dagens Nyheter i november 2017. Bara några veckor senare, i december 2017, ägde den första händelsen på Moderna Museet rum; en hearing i samarbete med andra stora statliga konstinstitutioner och högskolor, där chefer och rektorer ställdes mot väggen och fick svara på publikens metoo-relaterade frågor.

Därefter har en rad diskussioner och hearings ägt rum bland annat på Moderna Museet i Malmö, Bonniers Konsthall, Södertälje konsthall, Norrköpings Konstmuseum, Göteborgs Konsthall och Galleri Syster i Luleå. Olika grupper har bildats och planerar genomföra radikala förändringar på olika plan. Under 2018 har möten med engagerade personer ur ”Konstnärlig frihet” ägt rum i museet. Mötesdeltagarna har arbetat med direktdemokrati för att komma överens om de aktiviteter som ska äga rum på Moderna Museet. Nya Konstnärsklubben är först ut och ställer frågan ”Vad hände med den konstnärliga friheten?”.

Kontakt: Catrin Lundqvist, intendent