
Henry B. Goodwin, Gustaf Adolfs torg från Regeringsgatan, 1918 reprofoto: Prallan Allsten/Moderna Museet
Om Prins Eugen och Henry B. Goodwin
Konst och fotografi under det förra sekelskiftet
30.11 2021
Stockholm
Möt fotografen, konstnären och fotoboksamlaren Bruno Ehrs och Karin Sidén, chef för Prins Eugens Waldemarsudde, i ett samtal med Anna Tellgren, curator och intendent på Moderna Museet. Kvällen kretsar kring konst, fotografi och de nätverk som växte fram från 1890-talet och några decennier framåt.
I centrum för samtalet står två tongivande och starka personligheter, Prins Eugen och Henry B. Goodwin, som båda ingår i utställningen ”I lady Barclays salong – konst och fotografi runt 1900”.
Utställningen fokuserar på perioden kring det förra sekelskiftet och ger med sina drygt 300 verk från både Moderna Museets och Nationalmuseums samlingar inblick i tidens visuella kultur och anda. Upplev utställningen, målningarna och fotografierna på nära håll och lär dig mer om en inflytelserik tidsepok.
Samtal i lady Barclays salong
Datum: 30 november 2021
Tid: Kl 17.30–18.30
Plats: I utställningen ”I lady Barclays salong”, plan 2
Språk: Svenska
Pris: Entrépris: 100 kronor (70 kronor för student, pensionär)
Kontakt: Karin Malmquist
Om Henry B. Goodwin
Fotografen Henry B. Goodwin (1878–1931) är rikt representerad i ”I lady Barclays salong”. Det är också Goodwin som skapat det eleganta porträtt av ladyn som lånat sitt namn till utställningen.
Under cirka 15 år var Henry B. Goodwin den mest framgångsrika representanten för den fotografiska riktningen piktorialism i Sverige. En stil som uppkom med inspiration från impressionism, symbolism och naturalism.
Han föddes i München som Heinrich Bürgel och hamnade i Sverige 1905 genom en tjänst som lektor i tyska vid Uppsala universitet. Han bytte ständigt skepnad och hann bland annat med att vara språkforskare, fotograf och trädgårdsodlare.
År 1914 flyttade han till Stockholm och öppnade ateljén Kamerabilder. Här hängde gärna dåtidens kändisar, konstnärer och skådespelare. Staden var också ett återkommande motiv. De lite rökiga bilderna från Stockholm visar inte så många detaljer utan laddas snarare, i piktorialistisk anda, med en stämning och en känsla.
Om Prins Eugen
Bland målningarna ”I lady Barclays salong” möter vi ”Det dagas” (1908) och ”Tidig vintermorgon” (1906 – 07) av Prins Eugen (1865-1947). Efter ett visst motstånd från sina föräldrar, kung Oscar II och drottning Sophia, kunde prinsen utbilda sig till konstnär, bland annat i Paris där han studerade för porträttmålaren Léon Bonnat (1833-1922).
Men prinsen hade också ett livslångt engagemang för konsten och konstnärerna som tog sig uttryck i ett framsynt konstsamlande. Genom sina många inköp fick han även en viktig roll som mecenat och hade konstpolitiska uppdrag.
Den privata samlingen, vilken Prins Eugen vid sin död skänkte till staten, kan idag upplevas på museet Prins Eugen Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm. Museet är inrymt i den byggnad som prinsen under tidigt 1900-tal, i samarbete med arkitekten Ferdinand Boberg, lät uppföra som permanentbostad.
Om Sarita Enriqueta Barclay
Sarita Barclay (1891–1985) flyttade till Stockholm strax efter första världskrigets slut tillsammans med maken baron Colville Barclay och parets tre barn. Maken hade utsetts till Minister to Sweden, en diplomatisk titel av högre rang.
Under de fem år som lady Barclay var bosatt i Stockholm etablerade hon sig inom huvudstadens societetsliv och höll i olika tillställningar, bland dessa middagen i samband med en fransk utställning på Liljevalchs konsthall på initiativ av prins Eugen 1923.